Istoria unei mișcări religioase: Martorii lui Iehova
Afluxul de secte crestine si de miscari mai putin apropiate de credinta adevarata care s-a înregistrat dupa anul 1990 i-au expus pe credinciosi la o serie de pericole grave pentru credinta si viata lor spirituala, iar pericolul acesta continua sa planeze asupra lor… Cunoasterea acestor miscari reprezinta un antidot eficace si va preîntâmpina multe suferinte. Pentru aceasta, parintele Claudiu Dumea, cunoscutul autor de spiritualitate de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iasi vine cu un ajutor sub chipul unei noi carti, referitoare de aceasta data la „Martorii lui Iehova”, una dintre sectele cele mai raspândite în arealul românesc.
Martorii lui Iehova este numele unei organizatii religioase înfiintate la sfârsitul secolului al XIX-lea de Charles Taze Russell în Statele Unite ale Americii. În prezent, Organizatia numara la nivel mondial 6.691.790 de membri (conform raportului mondial al Martorilor lui Iehova pe anul 2007). În România numarul de membri ai organizatiei este de 38.544 de persoane.
Unii afirma ca Martorii lui Iehova ar fi o secta, prin „secta” întelegându-se deseori un grup care s-a desprins dintr-o religie oficiala sau un grup care urmeaza un anumit conducator sau învatator omenesc. Termenul este folosit de obicei în sens peiorativ. Martorii afirma ca nu sunt o ramificatie a vreunei Biserici, ci includ persoane de orice origine sociala si religioasa. Ei afirma ca nu au un conducator uman, conducatorul lor fiind Isus Cristos, totusi nu cred în existenta Sfintei Treimi si neaga existenta oricarei alte Biserici sau comunitati ecleziale.
Istoria moderna a Martorilor lui Iehova a început în anii 1870, odata cu formarea unui grup de studiu al Bibliei la Allegheny, Pennsylvania (SUA). La început, ei s-au numit Studenti în Biblie. Dar în anul 1931, ei au adoptat numele scriptural de Martori ai lui Iehova (Is 43,10). De la un început modest, organizatia a crescut la milioane de Martori, care predica evanghelia în peste 230 de tari. Ei spun ca practicile si convingerile lor nu sunt noi, ci reprezinta o restabilire a crestinismului secolului I. Organizatia este foarte puternica la nivel financiar.
Ei considera ca lumea este în esenta sa rea. Afirma ca sunt singurii care detin adevarul, iar oricare alta organizatie, indiferent de natura ei, va fi sortita pieirii. Refuza sa colaboreze cu statul; pentru atitudinea lor radicala si agresiva ei constituie o secta în sensul strict al cuvântului; de asemenea împartasesc o credinta cu un puternic caracter milenarist.
Trebuie spus ca printre numeroasele victime care au cazut în mrejele acestei secte sunt persoane de buna-credinta, care îl cauta sincer pe Dumnezeu, care duc o viata corecta si onesta, afirma parintele Claudiu Dumea ca o concluzie generala a acestei carti, care se constituie ca un itinerar obiectiv în istoria, deseori acoperita de umbre, a uneia dintre cele mai periculoase secte de orientare religioasa.
Andrei Dumitrescu
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro