Din istoria comunităţilor catolice din Moldova

Silviu Văcaru, Din istoria comunităţilor catolice din Moldova, Iaşi 2015, 284 p., 17×24, ISBN 978-606-578-171-9, 25 lei.

   Când vorbim despre monografie, ca şi gen literar, vorbim de o tratare a unei singure probleme, dar care încearcă să o investigheze din toate unghiurile posibile şi sub toate aspectele sale. Monografia devine sau se constituie astfel într-o lucrare de sinteză. Monografistul, pentru ca rezultatul cercetării sale să fie cât mai credibil, trebuie să respecte anumite reguli şi, totodată, să posede reale cunoştinţe din domeniul spre care s-a orientat. În primul rând, el trebuie să observe lucrurile aşa cum sunt, nu cum ar dori să fie, evitând prejudecăţile şi posibilele subiectivităţi personale. Monografia presupune redarea faptelor reale, fără ajustări, înfrumuseţări, hiperbole sau alte figuri de stil ce ţin de domeniul literaturii.

   De la această premisă porneşte şi dl. dr. Silviu Văcaru, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, în lucrarea apărută recent la Editura Sapientia, cu titlul: Din istoria comunităţilor catolice din Moldova. Autorul constată că, în ultimii ani, au apărut numeroase monografii săteşti scrise, de cele mai multe ori, de oameni pasionaţi de istorie şi de trecutul localitaţii în care s-au născut sau în care au trăit. Însă, „multe dintre acestea, din cauza amatorismului de care dau dovadă autorii, prin informaţiile pe care le vehiculează, nu fac altceva decât să creeze confuzie în rândul cititorilor”. De aceea apreciază efortul pe care l-a depus Departamentul de cercetare istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași care, pentru a lumina trecutul comunităților catolice din Moldova, s-a înconjurat de numeroși specialiști și a publicat mai multe monografii.

   Ca unul care face parte din această echipă a Departamentului de cercetare istorică, dl. Silviu Văcaru subliniază probitatea științifică a cercetătorilor care, în efortul lor ce cercetare a istoriei unei comunități catolice, au căutat date şi informaţii în documentele oficiale aflate în diferite fonduri de arhivă. Această muncă este, desigur, una dificilă, având în vedere că cercetătorul se simte obligat să intre oarecum în polemică cu autorii monografiilor precendente, a căror autoritate este, în concepţia majorităţii cititorilor, mai presus de orice îndoială. Însă, consultarea unor documente de arhivă mai puţin accesibile celor ce scriu despre trecutul acestor comunităţi din cauza necunoaşterii paleografiei româno-chirilice a deschis direcţii de cercetare nebănuite.

   Volumul de faţă este alcătuit din cinci studii. În primul studiu, autorul tratează despre „Bejenari catolici transilvăneni în ținuturile Bacău și Roman (sfârșitul secolului al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea”. Următoarele patru studii prezintă informații despre comunitățile catolice din Sagna, Horgești, Butea și Hălăucești.

    Cartea este completată cu un bogat indice de nume şi locuri amintite în paginile volumului de faţă.

   Pentru numeroasele informaţii pe care le oferă, dar şi pentru mai marea sa apropiere de adevărul istoric, recomandăm această carte tuturor celor pasionaţi de istorie, dar mai ales celor care doresc să cunoască mai bine istoria acestor comunități catolice moldovene.

 

Laurențiu Turbuc

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro