Familia creștină

Claudiu Dumea, Familia creștina, Iași 2005, 122p., 14×20, ISBN: 973-8474-55-8, 5 RON.

 În aceasta carte, pr. Claudiu Dumea a adunat o serie de predici despre familia crestina, pe care le-a tinut în diferite comunitati crestine. Iata principalele teme: „Casatoria în planul de iubire al lui Dumnezeu”, „Casatoria creatiei”, „Casatoria rascumpararii”, „Caracteristicile casatoriei crestine”, „Parintii: colaboratori ai lui Dumnezeu Creatorul”, „Educatia: cine o face?”, „Educatia: cum se face?”, „Familia, chemata la sfintenie”, „Viata sacramentala în familie: botezul si spovada”, „Euharistia, hrana spirituala a familiei”, „Sfânta familie de la Nazaret, modelul familiilor crestine”, „Pregatirea pentru casatorie”,„Pastreaza-te curat!”

   În introducere, autorul spune: „Ne plângem ca astazi societatea e bolnava, ca lumea a înnebunit, ca traim în Sodoma si Gomora. E adevarat, dar societatea e bolnava fiindca familia e bolnava. Familia este celula societatii. Nu poate fi o societate sanatoasa cu familii bolnave moral, dupa cum nu poate fi corp uman sanatos cu celule bolnave, canceroase.

   Ce a dus în timpurile noastre la prabusirea, la degradarea familiei, si aceasta, din pacate, tocmai la popoarele de civilizatie si cultura crestina? Mai întâi au fost ideologiile dominante care s-au impus, gândirea moderna ce s-a îndepartat de gândirea lui Cristos, de învatatura Evangheliei. E un proces de gândire care a început în Occident cu vreo 500 de ani în urma, si care a evoluat, dând nastere la ideologiile actuale ateiste, materialiste, consumiste, hedoniste, care domina asa-zisa lume civilizata, care vad în casatorie si familie orice în afara de capodopera mâinilor lui Dumnezeu.

   Pentru ideologiile laice, aconfesionale, familia, casatoria nu este impusa de vreo lege a naturii bazata pe diversitatea de sexe, ci e un act al vointei libere a omului. Din punct de vedere juridic, e, cel mult, un contract care se încheie si se desface dupa bunul plac.

   Existentialismul ateu, o alta ideologie care domina lumea contemporana, combate cu putere casatoria, considerând-o o catastrofa, o institutie retrograda si nefasta, nascuta din ignoranta si prejudecata omeneasca; familia e o închisoare care îngradeste libertatea si autoafirmarea persoanei, în care se învata lucrurile cele mai daunatoare; orice alta scoala, oricât de proasta, e mai buna decât scoala familiei.

   Dar fara îndoiala ca la raspândirea în lume a acestor ideologii, cu toata coruptia si imoralitatea ce se nasc din ele, au contribuit si contribuie mijloacele de comunicare în masa: tiparul, radioul, filmele, televiziunea, Internetul, care, în sine, sunt bune si ar trebui sa fie folosite pentru binele si folosul sufletesc al oamenilor, dar care au ajuns în cea mai mare masura în mâinile Satanei care le foloseste pentru a distruge casatoria si familia si, prin aceasta, sa corupa, sa degradeze societatea si omenirea.

   Ne întrebam: Cine poate salva lumea din criza în care se afla? Cine poate salva poporul nostru din mocirla în care este scufundat? Politicienii, cu minciunile si demagogia lor? Uniunea Europeana, în care ne imaginam ca vom gasi Paradisul? Ingineriile economice si financiare cu care ne ametesc detinatorii de putere? Nu, ci numai redresarea si vindecarea morala si spirituala a familiei, caci din familie iese fie sfântul, fie delincventul. Fara familii crestine sanatoase, vom fi în continuare un popor de delicventi.

   Nu încape îndoiala ca, în trecut, familia traia o viata mult mai normala, mai fericita, într-un climat patriarhal linistit, traditional, nepoluat moral. Astazi, situatia e cu totul alta. Familia e mult mai expusa, mai amenintata, atmosfera morala e cu totul otravita. Pentru a nu se lasa dusa de curentul lumii, am putea spune ca e necesar eroismul”.

  Familiilor crestine din timpurile noastre li se poate repeta îndemnul apostolului Paul cuvintele din Scrisoarea catre Romani: „Va îndemn deci, fratilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu… nu va conformati lumii acesteia, ci schimbati-va prin înnoirea mintii, ca sa întelegeti care este vointa lui Dumnezeu, ce este bun, ce este placut, ce este desavârsit” (Rom 12,1-2).

pr. dr. Ștefan Lupu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro