Introducere în Sfânta Scriptură

Petru Sescu, coord., Introducere în Sfânta Scriptură, Iași 2006, Ediția a II-a, 456 p., 14×20, ISBN: 973-85370-1-0, 25 RON.

Aparitia cartii Introducere în Sfânta Scriptura raspunde, fara îndoiala, unei necesitati urgente semnalate printre manualele noastre de scoala. Au aparut tot felul de carti, însa o introducere în sensul adevarat al cuvântului era dorita de toti. De fapt, ea este un instrument de patrundere în lumea biblica, de analiza a textului si de percepere a obiceiurilor si a traditiilor care se afla întotdeauna în spatele cuvintelor sacre. Fara a emite pretentii aparte, autorii, cu multa timiditate, dar si cu nespusa dragoste pentru cuvântul lui Dumnezeu si cu pasiune pentru ceea ce au facut, reusesc sa puna înaintea cititorului un îndreptar util de lucru si chiar necesar. Este vorba de trei temerari îndragostiti de studiul Bibliei, pr. Petru Sescu, pr. Toma Encuta si pr. Mihai Perca, care au rasfoit zi si noapte Cartea Sfânta si nu si-au dat ragaz pâna ce nu au alcatuit prezenta lucrare. Însemnarile ce au aparut în Biblia de la Ierusalim au servit ca text de baza la alcatuirea textului, care vrea sa fie, înainte de toate, un curs de initiere pentru cei ce fac primii pasi în lumea plina de imagini si de idei, care este Biblia.

Foarte interesante sunt paginile în care autorii dezbat unele probleme legate de natura textului biblic si, în acest context, abordeaza tematici colaterale cum ar fi: traduceri, textele de la Qumran, canonul biblic. De asemenea, împartirea în etape biblice tinând cont de marile evenimente, care au zbuciumat istoria Israelului, s-a dovedit a fi instructiva, iar sub aspect pedagogic deosebit de utila. Acest fapt faciliteaza lectura prezentului curs oferindu-i cititorului mai putin avizat puncte de reper ce trezesc interesul pentru o introducere ce se vrea vioaie.

Un cuvânt al Bibliei sa ne îmbarbateze în munca noastra de pionierat: „Fii tare si hotarât ca sa pazesti si sa îndeplinesti toate, dupa cum ti-a poruncit Moise, robul meu,… sa fie aproape cartea învataturii acesteia de gura ta si sa cugeti la ea ziua si noaptea” (Ios 1,7-8).

Cred ca acest curs va fi de un real folos tuturor acelora care iubesc Biblia.

Vl. Peterca

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro