Introducere în viața evlavioasă

Francisc de Sales, Introducere în viața evlavioasă, Iași 2012, 17×24, 266 p., ISBN 978-606-578-035-4, 20 lei.

Editura „Sapientia” anunta aparitia cartii Introducere în viata evlavioasa, scrisa de sfântul Francisc de Sales si tradusa în limba româna de pr. dr. Eduard Ferent. Cartea apare în colectia „Maestri ai spiritualitatii”, în formatul 17×24 cm, are 266 pagini si poate fi procurata de la orice librarie catolica din tara la pretul de 20 lei.

   Autorul acestei carti este sf. Francisc de Sales (1567-1622), episcop si Învatator al Bisericii, pe care liturgia îl comemoreaza în fiecare an la 24 ianuarie. A fost episcop de Geneva (cu sediul la Annecy), remarcându-se printr-un zel deosebit fata de sufletele ce i-au fost încredintate spre pastorire. Cartea a fost tradusa în limba româna de catre pr. dr. Eduard Ferent, profesor emerit de teologie dogmatica la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iasi.

   Acest volum deschide o noua colectie – „Maestri ai spiritualitatii” – pe care Editura „Sapientia” o propune celor interesati sa cunoasca mai bine gândirea si opera clasicilor spiritualitatii catolice.

   În limba româna a mai existat o traducere a acestei carti, cu numele „Îndrumare la viata religioasa, de sfântul Francisc de Sales”, aparuta în anul 1930, la Editura „Presa Buna” din Iasi, dar trecerea anilor a facut ca aceasta opera sa fie putin cunoscuta. În plus, dorinta multor persoane de a-si aprofunda credinta a impus o noua traducere a acestei opere de referinta în spiritualitate.

   Valoarea acestei carti, una dintre cele mai importante din istoria spiritualitatii, este data de structura solida a capitolelor, construite pe o doctrina profund dogmatica, îmbogatita de o fina analiza psihologica si de imagini familiare sau istorioare educative. Limbajul foarte accesibil si clar transmite sufletului care-l cauta pe Dumnezeu o lumina sigura si calma. Cartea a aparut pentru prima oara în anul 1608, de atunci cunoscând numeroase editii.

   Firul rosu al acestei carti este întelegerea evlaviei sau al devotiunii, pe care sf. Francisc de Sales o percepe astfel: „Adevarata si via devotiune nu este nimic altceva decât o adevarata iubire a lui Dumnezeu; dar, cu toate acestea, nu o iubire oarecare: caci iubirea dumnezeiasca, întrucât ne împodobeste sufletul, se numeste har, facându-ne placuti înaintea Maiestatii Divine; întrucât ne comunica puterea de a savârsi binele, se numeste caritate; dar când ea a ajuns pâna la treapta perfectiunii, facându-ne nu numai sa lucram binele, ci si sa-l savârsim cu grija, frecvent si prompt, atunci se numeste devotiune”.

   Cartea contine cinci parti, care se constituie în tot atâtea etape de dezvoltare a credintei proprii si de armonizare a propriei vieti cu exigentele pe care le ridica procesul cunoasterii lui Dumnezeu.

   Cartea este adresata tuturor celor care vor sa înteleaga mai bine ce este evlavia în viata de credinta si de cunoastere personala a lui Dumnezeu. Potrivit parintelui Ferent, traducatorul cartii, „cartea de fata poate fi pentru fiecare cititor un vademecum, un adevarat îndrumar pe drumul reînnoirii noastre umane si crestine”.

Francisc de Sales, Introducere în viata evlavioasa, Iasi 2012, 17×24, 266 p., ISBN 978-606-578-035-4, 20 lei

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro