Manual de Filozofie Sistematica. 1. Logica, Semantica, Gnoseologie

Battista Mondin, Manual de Filozofie Sistematica. 1. Logica, Semantica, Gnoseologie, Iași 2008, 15×20, 334 p., ISBN 978-973-8980-17-4, 20 RON.

 Logica este o specie a cunoasterii exacte. Obiectul cunoasterii sale este forma abstracta a gândirii umane. În studiul formelor gândirii umane logica separa forma de continutul informational, afectiv si volitiv precum si de mijlocul exteriorizarii formei gândului adica limba naturala considerând numai forma intelectiva, cognitiva, rationala, obiectiva a gândirii considerând mijlocul de comunicare ca element conventional. Odata facuta aceasta prima separatie logica efectueaza a doua operatie: separarea formelor corecte de cele incorecte adica a celor valide de cele invalide. În continuare se ocupa preponderent de cercetarea formelor valide de gândire. Înca de la aparitia logicii europene au fost considerate forme centrale ale gândirii notiunea, judecata si rationamentul. Scopul final este practic, deoarece exista nevoia individuala si sociala de eficienta a gândirii aplicate. Semantica (din limba greaca: semantikos = semnificatie, înteles) este o ramura a lingvisticii care studiaza sensul cuvintelor si propozitiunilor, având ca scop sa clarifice în ce masura sensul si semnificatia notiunilor complexe pot fi derivate din simbolurile cele mai simple ale limbajului, sprijinindu-se pe regulile sintaxei, fara a se identifica însa cu aceasta.

Obiectul gnoseologiei este cunoasterea umana în elementele sale esentiale si în mecanismul sau esential separata de modalitatile particulare de cunoastere. Elementele obiectului gnoseologiei sunt obiectul cunoasterii, subiectul cunoasterii, mecanismul cunoasterii, conditiile cunoasterii, cauzele cunoasterii, legile cunoasterii, caile de cunoastere, genurile de cunoastere umana. Gnoseologia distinge genuri diferite de cunoastere dupa criterii cum sunt facultatile cognitive angajate în proces sau dupa mijloacele obiective angrenate precum si dupa specificul cognitiv impus de obiect.Volumul beneficiaza de un bogat aparat critic si bibliografic, iar consultarea lui va fi ca o calatorie intelectuala prin universul fascinant si misterios al filosofiei. Dupa cum se exprima si pr. dr. Wilhelm Danca, unui filozof, lucrarea de fata îi ofera sansa de a deveni un filozof mai bun, iar unui om credincios, sansa de a deveni un om mai bun.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro