Nicolae Iosif Camilli. Primul episcop de Iaşi (1884-1894, 1904-1915)
Anton Despinescu, Nicolae Iosif Camilli. Primul episcop de Iaşi (1884-1894, 1904-1915), Iași 2015, 14×20, 226 p., ISBN 978-606-578-233-4, 20 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Nicolae Iosif Camilli. Primul episcop de Iaşi (1884-1894, 1904-1915). Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, formatul 14×20 cm, are 226 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.
Această carte de istorie ecleziastică are și ea o istorie proprie. Autorul ei, pr. dr. Anton Despinescu, profesor emerit de istorie bisericească la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, a realizat acest studiu la începutul anilor ’80 ai secolului trecut în vederea sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași (1884) și l-a prezentat ca teză de doctorat, în limba franceză, la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma, în luna mai a anului 1980. Regimul politic din România nu i-a permis însă publicarea în limba română a acestui studiu dedicat personalității primului episcop al Diecezei de Iași, motiv pentru care autorul s-a văzut nevoit să amâne traducerea și publicarea lui. După 1989, multiplele solicitări didactice și publicistice, precum și dorința de a revizui și completa lucrarea, l-au determinat pe pr. Anton Despinescu să amâne publicarea ei tot pentru un moment aniversar, și anume împlinirea, la data de 30 decembrie 2015, a 100 de ani de la trecerea la Domnul a episcopului Nicolae Iosif Camilli.
Cartea este structurată în trei părți. În prima parte, pe parcursul a trei capitole, autorul prezintă mai întâi, pe scurt, istoria creștinismului din România la Est de Carpați, până la înființarea Vicariatului Apostolic al Moldovei (1818). În continuare, autorul conturează un portret biografic al episcopului Camilli și descrie activitatea sa ca vizitator apostolic, o activitate de reformare și organizare care a stat la baza înființării Episcopiei de Iași.
Partea a doua a lucrării cuprinde cinci capitole și începe cu anul 1884, când Papa Leon al XIII-lea, prin scrisoarea apostolică Quae in christiani nominis incrementum, desființează Vicariatul Apostolic al Moldovei și ridică teritoriul acestuia la rangul de episcopie, cu denumirea Episcopia Catolică de Iași și având centrul ei administrativ la Iași. În continuare, autorul prezintă dificultățile pe care le-a întâmpinat primul episcop de Iași, Nicolae Iosif Camilli, în organizarea diecezei şi pregătirea unui cler indigen. Aceste dificultăți, precum și unele divergențe cu membrii Ordinului Franciscan, din care el însuși făcea parte şi care se ocupase de misiunea din Moldova de atâta timp, l-au determinat pe episcopul de Iași în 1894, la doar 10 ani de la numire, să-și dea demisia. Între anii 1894 și 1904, nou-înființata Dieceză de Iaşi a fost păstorită de episcopul Dominic Jaquet și de alți doi administratori apostolici. În tot acest timp, episcopul Camilli, care se bucura de mare stimă la Sfântul Scaun, a îndeplinit diferite sarcini încredințate de Sfântul Părinte. După retragerea episcopului Jaquet, Nicolae Iosif Camilli a fost numit din nou episcop al Diecezei de Iaşi, pe care a păstorit-o până la moartea sa, în 1915.
Ultima parte a cărții este o Anexă ce cuprinde declarații, informații din diferite arhive, precum și copii după documente și imagini cu episcopul Camilli.
PS Petru Gherghel, episcop Iași, în prefața la această carte, afirmă că „parcurgând paginile acestei lucrări ne vom bucura să descoperim nu numai portretul unui mare misionar, episcop, păstor de suflete, ci și modul cum a lucrat Dumnezeu în istoria noastră”.
David Eduard Cristian
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro