„Nu sunt de acord”. Declarații din arestul Securității București (1950)
Anton Durcovici, „Nu sunt de acord”. Declaraţii din arestul Securităţii Bucureşti (1950), Iaşi 2011, 108 p., 13,5×20, ISBN 978-606-578-004-0, 6 lei.
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii: Anton Durcovici, „Nu sunt de acord”. Declaraţii din arestul Securităţii Bucureşti (1950), ediţie îngrijită şi prefaţată de pr. dr. Wilhelm Dancă. Cartea apare în colecţia „Magistra vitae”, în formatul 13,5×20, are 108 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 6 lei.
„Historia est magistra vitae” şi acest lucru vine să ni-l amintească volumul apărut recent la Editura „Sapientia”, având sugestivul titlu: „Nu sunt de acord”, în care au fost adunate şi publicate declaraţiile pe care episcopul martir Anton Durcovici le-a dat în arestul Securităţii din Bucureşti în anul 1950.
Cartea are trei părţi. Prima parte este constituită de o prefaţă scrisă de părintele Wilhelm Dancă, cu tema „Biserica şi Statul la monseniorul Anton Durcovici”, în care se prezintă contextul în care episcopul Anton Durcovici a fost arestat de Securitatea din Bucureşti. Aici, episcopul martir a stat între 26 iunie 1949 şi 10 septembrie 1951, adică doi ani, două luni, două săptămâni şi două zile, perioadă în care a dat declaraţiile incluse în această carte. De asemenea, părintele Dancă prezintă măsurile drastice luate împotriva Bisericii Catolice de către regimul comunist. În a doua parte sunt publicate declaraţiile monseniorului Anton Durcovici, optsprezece la număr, date în perioada 29 martie – 18 mai 1950. Din aceste declaraţii reiese că PS Anton Durcovici nu a fost de acord cu măsurile impuse de guvernul condus de Petru Groza, motiv suficient ca să fie încarcerat. În partea a treia sunt trecute două fişe ale Securităţii, care prezintă concluziile la care au ajuns cei care l-au interogat pe monseniorul Anton Durcovici.
Declaraţiile episcopului Anton Durcovici din această carte au mai mult decât o valoare istorică şi documentară. Chiar şi la o distanţa de 60 ani, ele se prezintă ca un testament spiritual. Şi chiar dacă astăzi Biserica nu mai trăieşte persecuţiile pe care le-a suferit în perioada comunistă, ea trebuie să continue să spună „Nu sunt de acord” la noile curente „persecutoare” ce caracterizează timpul prezent.
Cosmin Cimpoeşu
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro