Parabolele milostivirii

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Parabolele milostivirii, Iași 2015, 14×20, 86 p., ISBN 978-606-578-234-1, 10 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Parabolele milostivirii, redactată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări şi tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Patrașcu. Cartea apare în colecția „Cateheză”, formatul 14×20 cm, are 86 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

În Misericordiae vultus, Papa Francisc a scris că, ţinând privirea îndreptată spre Isus şi spre faţa sa milostivă, este posibil să se perceapă iubirea Treimii. Misiunea sa primită de la Tatăl nu este alta decât să reveleze această iubire care se dăruieşte tuturor, fără a exclude pe nimeni: „În el totul vorbeşte despre milostivire. Nimic în el nu este lipsit de compătimire” (MV 8).

Această frumoasă expresie poate introduce cu coerenţă în reflecţia din paginile acestui instrument pastoral care expune Parabolele milostivirii. Va fi o lectură provocatoare. De fapt, a intra în parabole nu înseamnă numai a avea o înţelegere a învăţăturii care reiese, ci, mai ales, ajută la recunoaşterea propriului rol în cadrul relatării. Probabil că nimic ca parabolele nu-l implică pe cititor să perceapă dimensiunea existenţială care transpare în ele şi să se lase condus de mână spre schimbarea vieţii. Tot Papa Francisc, în Misericordiae vultus, invită să se perceapă marele mesaj conţinut în parabole, atunci când afirmă:

„În parabolele dedicate milostivirii, Isus revelează natura lui Dumnezeu ca aceea a unui Tată care nu se lasă niciodată învins până când nu a risipit păcatul şi nu a învins refuzul, cu compătimirea şi milostivirea. Cunoaştem aceste parabole, trei în mod deosebit: cea a oii rătăcite şi a monedei pierdute şi cea a tatălui şi a celor doi fii (cf. Lc 15,1-32). În aceste parabole, Dumnezeu este prezentat mereu ca plin de bucurie, mai ales atunci când iartă. În ele găsim nucleul evangheliei şi al credinţei noastre, pentru că milostivirea este prezentată ca puterea care învinge totul, care umple inima de iubire şi care consolează cu iertarea” (MV 9).

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări simte datoria de a mulţumi Monseniorului Antonio Pitta pentru că a primit invitaţia de a scrie acest comentariu. Competenţa sa bibilică recunoscută şi stilul său nemijlocit au permis să avem în mâini un instrument preţios pentru pastoraţie. Reflecţia personală, cateheza şi lectio divina vor găsi în acest comentariu un adevărat ajutor spiritual şi de însemnată relevanţă culturală. Aşadar, invitaţia de a simţi Parabolele milostivirii adresate fiecăruia dintre noi va permite să trăim Anul Sfânt cu o angajare pentru a da mărturisirii de credinţă mărturia coerentă de viaţă.

+ Rino Fisichella

Preşedinte al Consiliului Pontifical

pentru Promovarea Noii Evanghelizări

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro