Să spargem gheaţa

Iosif Tiba, Marius Tiba, Să spargem gheaţa, Iași 2015, 14×20, 354 p., ISBN 978-606-578-220-4, 25 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Să spargem gheaţa, scrisă de pr. Iosif Tiba şi fratele său, Marius Tiba. Cartea apare în colecția „Tratate de teologie”, formatul 14×20 cm, are 324 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Această carte a apărut din două dorințe profunde care erau în mine de mai de mult timp dar pe care le-am ignorat și neglijat din diferite motive. Prima mea dorință se referă la faptul că voiam ca o serie de experiențe umane și pastorale concrete notate într-un jurnal pastoral să nu rămână uitate și moarte în acest caiet cu note pastorale. Recitindu-le într-o seară am simțit că au forța actualității și că răspund la unele căutari și nevoi ale oamenilor de astăzi, căutări și nevoi de multe ori neconștientizate în mod clar. Aceste mărturii și experiențe reale m-am gândit că pot declanșa dorința de Dumnezeu și dorința ca fiecare credincios să devină activ și viu în Biserică și în lume. Ele sunt semnul că Dumnezeu nu este un Dumnezeu mort ci un Dumnezeu viu care acționează. A doua dorință se referă la faptul că am simțit că este nevoie de un nou limbaj, de un nou mod de a spune lucurile pe care Biserica le spune de două mii de ani. Și aici din întâmplare m-am întîlnit cu niște reflexii scrise de fratele meu într-un limbaj cu totul diferit de al meu dar care mi-am dat seama că merge la inima tinerilor și al oamenilor care sunt mai departe de Biserică. Și așa s-a născut această carte.

Cartea are trei părți. Prima parte încearcă să facă un pic de lumină în confuzia ce domnește în mintea oamenilor, confuzie ce provine din prejudecăți, din ignoranță și din lipsă de aprofundare a propriei credințe. Partea a doua este constituită doar din mărturiile și experiențele pe care le-am notat în jurnalul meu pastoral și încearcă să ne sensibilizeze la faptul că Dumnezeu este viu, acționează și lucrează în mod misterios în viața fiecărui om și dorește să ne facă pe toți activi. În partea a treia a cărții intră scrisul fratelui meu, Marius care cu limbajul și experiența sa încearcă să-i provoace pe oameni la redescoperirea valorilor și mai ales la faptul de a gândi, de a reflecta și de a discerne.

Cartea se adresează unei evantai larg de cititori: de la cei mai tineri până la cei mai în vârstă, de la cei care sunt să spunem așa mai bisericoși până la cei care sunt mai departe de biserică. În principal cartea se adresează acelora care caută, care își pun întrebări, care vor să aprofundeze anumite teme și se adresează chiar și acelora care nu caută sau care cred că nu au nevoie de un asemenea gen de lectură.

Provocarea principală a acestei cărți este să-i provoae și să-i miște din loc pe aceia care sunt indiferenți și neinteresați la prima vedere de aceste lucruri deși viața lor caută un răspuns la viața lor.

Pr Iosif Tiba

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro