Povestea unei statui
Dănuţ Doboş, coordonator, Povestea unei statui, Iași 2019, 107 p., 14×20, 978-606-578-379-9, 10 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Povestea unei statui, scrisă sub coordonarea dr. Dănuț Doboș. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 14×20, are 108 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 10 lei.
Iniţiativa de a oferi cititorilor şi, mai ales, cinstitorilor Maicii Domnului o nouă carte – cu un titlu provocator: „Povestea unei statui” – reprezintă un nou dar şi un nou gest de preţuire din partea profesorului şi îndrăgostitului de istorie dr. Dănuţ Doboş faţă de creştinii catolici din Dieceza de Iaşi şi faţă de toţi cei care o iubesc şi o cinstesc pe Mama lui Isus, dar mai ales faţă de cei din comunitatea Răchiteni, localitatea sa de baştină. Acest dar şi această referinţă la prezenţa unei statui a Maicii Domnului în localitatea din Răchiteni încă din anul 1889 ne invită să cunoaştem evlavia credincioşilor din comunitatea catolică Răchiteni, judeţul Iaşi, şi reprezintă, în acelaşi timp, o adevărată invitaţie de a descoperi şi de a preţui o comoară vie pentru sufletul şi cultura creştină a celor care cred şi se încred în Dumnezeu şi în iubirea unei inimi de mamă, o întâlnire binecuvântată cu imaginea celei mai frumoase şi celei mai bune mame.
O statuie a Maicii Domnului, ce o reprezintă pe cea care s-a învrednicit să poarte în sânul ei şi să dea naştere Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul şi Răscumpărătorul omului, nu poate să fie decât o fericită ocazie de a descoperi realitatea unei comori ce însoţeşte cultul datorat celei mai scumpe mame de pe pământ şi din cer, ce a voit să-şi descopere chipul luminos unei tinere curate din grota Massabielle din Lourdes.
Cultul şi cinstirea Maicii Domnului, chiar din ziua bunei-vestiri din partea îngerului trimis de Dumnezeu la Nazaret, şi apoi preţuirea păstorilor şi cinstirea magilor din ziua naşterii lui Isus, Fiul său, la Betleem, au rămas în memoria şi practica de cult a tuturor credincioşilor şi nu au mai încetat să-i însoţească pe cei care l-au descoperit prin ea pe cel trimis să fie bucuria şi mântuirea omului.
Prezenţa în memoria tuturor veacurilor, cunoaşterea imaginii ei miraculoase, a umplut sufletul multor persoane credincioase şi deschise miracolului cu farmecul divin şi cu bucuria descoperirii celei mai scumpe şi iubite mame din istorie.
Apariţia Sfintei Fecioare Maria la Lourdes din anul 1858 a constituit o confirmare a prezenţei ei în viaţa Bisericii şi a credincioşilor. Acolo şi atunci a avut loc o declaraţie care avea să întărească marele adevăr de credinţă declarat de Papa Pius al IX-lea în ziua de 8 decembrie 1854, prin care era recunoscută marea demnitate a Fecioarei Maria din Nazaret, ca fiind cea mai curată şi nevinovată mamă, neprihănit zămislită prin meritele Fiului lui Dumnezeu, care a scutit-o de pata păcatului strămoşesc. Ea a ţinut să-şi reveleze numele ei adevărat, patru ani mai târziu, când i-a răspuns copilei Bernadeta: „Eu sunt Neprihănita Zămislire!” De atunci întreaga creştinătate s-a simţit şi mai iubită şi mai încrezătoare în însoţirea ei de mamă iubitoare ce a continuat şi continuă să cheme lumea la o adevărată convertire şi la o credinţă vie.
Imaginea Fecioarei de la Lourdes a devenit din acel timp o adevărată comoară a Bisericii din Franţa, dar şi din întreaga lume.
Din acel moment, prezenţa statuii recomandate de Bernadeta Soubirous, conform cu imaginea care s-a întipărit în inima şi sufletul său, a început să se răspândească în întreaga lume. Aşa a ajuns şi în ţara noastră, mai întâi la Brăila şi Galaţi, apoi în Moldova, în comunităţile din Butea, Răchiteni şi Tg. Trotuş.
A început atunci un lung pelerinaj al preţuirii şi cinstirii Maicii Domnului, care a făcut să crească şi să se întărească tot mai mult cultul imaginii Maicii Domnului de la Lourdes, prin prezenţa acestei comori a Bisericii noastre, statuia Neprihănitei Zămisliri din Lourdes, care a ajuns în atât de multe ţări, comunităţi, biserici şi în casele credincioşilor din întreaga lume.
Cartea de faţă, pregătită de domnul prof. dr. Dănuţ Doboş, având alături mai mulţi colaboratori şi interlocutori, prezintă istoria acestei statui a Maicii Domnului şi a cultului ei în viaţa întregii Biserici, dar mai ales a cultului şi cinstirii ei în Moldova şi în mod cu totul special în comunitatea catolică din Răchiteni, judeţul Iaşi.
Citind şi recitind aceste note istorice, aceste relatări, aceste mărturisiri şi declaraţii, poţi descoperi cu adevărat un mister de credinţă şi evlavie faţă de Maica Domnului şi faţă de statuia miraculoasă din grota Massabielle din Lourdes.
Apreciem, cu respect, efortul coordonatorului acestei noi cărţi, dr. Dănuţ Doboş, despre statuia Maicii Domnului şi implorăm binecuvântarea Domnului, prin mijlocirea Mamei cereşti din Lourdes, asupra domniei sale şi asupra tuturor celor ce au contribuit la această nouă lucrare; şi-i includem, cu preţuire, şi pe toţi cititorii acestei cărţi, ce ne prezintă „o istorie ca o comoară de preţ – statuia Maicii Domnului din Lourdes – în satul şi comunitatea Răchiteni”, în drumul nostru de credinţă şi de iubire.
Fericiţi cei care ştiu să găsească, şi în paginile acestei istorisiri, o Mamă frumoasă şi iubitoare!
PS Petru Gherghel
Episcop emerit de Iași
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro