Repertoriu coral polifonic, vol. I. Kyrie, Gloria, Aleluia, Sanctus, Agnus,
Florin Spatariu, Repertoriu coral polifonic (Kyrie, Gloria, Aleluia, Sanctus, Agnus), Iaşi 2014, p. 126, 21×29, ISBN 978-606-578-148-1, 12 lei.
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Repertoriu coral polifonic (Kyrie, Gloria, Aleluia, Sanctus, Agnus), coordonată de pr. dr. Florin Spatariu. Cartea apare în colecţia „Muzică bisericească”, formatul 21×29 cm, are 126 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 12 lei.
Arta muzicală, având drept limbaj sunetele, favorizează nașterea unor creații menite să impresioneze nemijlocit trăirea și gândirea. Platon afirma că „muzica oferă un suflet universului, aripi minții, zbor imaginației și viață oricui o trăiește”. Acest volum de polifonii coordonat de pr. dr. Florin Spatariu poate fi numit „oglindă” a ceea ce corul Catedralei Romano-Catolice din Iași interpretează constant în cadrul Liturghiilor.
Papa Pius al X-lea afirma în Tra le sollecitudini că „muzica sacră, ca parte integrantă a liturgiei solemne, participă la scopul general al acesteia, care este gloria lui Dumnezeu, sanctificarea și edificarea credincioșilor. Ea contribuie la mărirea decorului și splendorii ceremoniilor ecleziastice, și așa cum datoria sa principală este de a ornamenta cu o melodie adecvată textul liturgic care este propus credincioșilor, tot astfel scopul ei principal este acela de adăuga o mare eficacitate textului însuși, în așa fel încât credincioșii prin intermediul ei să fie mai ușor ajutați la devoțiune și să fie mai bine dispuși să primească în ei roadele harului, care sunt proprii celebrării sfintelor mistere”.
În acest sens, repertoriul coral îngrijit de pr. Florin Spatariu dorește să impulsioneze o mai mare angajare în animarea și transmiterea valorilor liturgice prin cântări polifonice. Este un volum care cuprinde lucrări ce pot însoți părțile de bază ale sfintei Liturghii: Kyrie – 14 creații; Gloria – 7 creații; Aleluia – 20 creații; Sanctus – 10 creații și Agnus Dei – 12 creații. Celelalte cântări din cadrul sfintei Liturghii, de la început, ofertoriu, împărtășanie sau sfârșitul Liturghiei, precum și altele specifice unor timpuri liturgice (Advent, Crăciun, Postul Mare și Paștele), vor apărea în următoarele volume care sunt deja în lucru.
Cu siguranță, muzica sacră trebuie să fie o artă, nefiind posibil altfel să aibă acea eficacitate și acel impact asupra celui care ascultă; acesta din urmă este și motivul pentru care Biserica promovează în cadrul liturgiei arta sunetelor. Când în spatele unei compoziții nu există o competență și o adecvată pregătire muzicală se cade de la sublim la banal. Frumos ar fi să existe o atitudine de respect pentru Misterul care se celebrează, realizată prin cântare. Însuși autorul acestui volum spune: „o muzică bună, inspirată se scrie o singură dată, se corectează cel mult de două ori, iar apoi se cântă de sute de ori”.
Ştefan Tamaş
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro