Rugăciunea cu sfinţii şi cu păcătoşii

Paul Brendan Murray OP, Rugăciunea cu sfinţii şi cu păcătoşii, Iași 2024, 70 p., 14×20, ISBN 978-606-578-564-9, 15 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut de curând cartea Rugăciunea cu sfinţii şi cu păcătoşii, scrisă de Paul Brendan Murray OP și tradusă în limba română de Cătălina Popescu. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 70 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Acesta este al patrulea volum din seria de 8 care vor apărea în seria „Note despre rugăciune”, ediție îngrijită de Dicasterul pentru Evanghelizare, Secțiunea pentru problemele fundamentale ale evanghelizării în lume. Toate volume sunt prefațate de Papa Francisc. Redăm câteva fragmente din introducerea autorului.

Sfinţii, ale căror scrieri despre rugăciune şi despre meditaţie sunt explorate în această carte, sunt printre cei mai iluştri din marea tradiţie spirituală. Ei cunosc în profunzime lumina şi focul despre care vorbesc. Pagină după pagină, din scrierile lor, ating niveluri de viziune şi de înţelegere remarcabile. Cu toate acestea, lucrarea de faţă nu se concentrează în principal pe stările şi pe etapele superioare ale rugăciunii contemplative. Scopul este ceva mult mai modest, şi anume, să descoperim ce ajutor pot oferi marii sfinţi acelora dintre noi care dorim să progresăm în viaţa de rugăciune, dar care ne găsim deseori distraşi de la scopul nostru, eforturile noastre timide fiind subminate, poate cel mai mult, de slăbiciunea umană.

Unul dintre lucrurile pe care le descoperim în istoriile sfinţilor creştini, şi acesta este un paradox frapant, este acela că ei au învăţat cum să se roage, cel puţin în parte, din mărturia unor celebri păcătoşi. Astfel, în calea a doua, din Cele nouă căi de rugăciune ale sfântului Dominic, de exemplu, îl vedem pe acesta repetând cu umilinţă rugăciunea vameşului din Evanghelia sfântului Luca: „Dumnezeule, îndură-te de mine păcătosul!” (Lc 18,13). De asemenea, sfânta Tereza de Avila, vorbind în Castelul interior despre cei care ajung la cea mai înaltă locuinţă, consideră că aceştia nu pierd niciodată contactul cu spiritul smerit al vameşului. Copleşiţi de strălucirea şi de măreţia lui Dumnezeu şi de gândul la propria lor slăbiciune umană, ei „umblă uneori, ca şi vameşul, fără să îndrăznească să-şi ridice ochii”.

Cele patru capitole ale acestei mici cărţi se concentrează pe activitatea a patru sfinţi, doi bărbaţi şi două femei. Iată, numele acestora, în ordinea în care le este abordată opera: Augustin de Hippona (354-430); Tereza de Avila (1515-1582); Toma de Aquino (1225-1274); Tereza de Lisieux (1873-1897). Toţi patru se bucură de o mare veneraţie în cadrul tradiţiei, aceştia fiind numiţi şi recunoscuţi ca doctori ai Bisericii. Scrierile lor sunt remarcabile pentru revelaţia pe care o conţin despre o prietenie intimă cu Dumnezeu. Dar nu mai puţin remarcabile sunt smerenia şi modestia în spirit cu care aceşti sfinţi se îndreaptă de bunăvoie către Dumnezeu pentru ajutor. Adesea, îi găsim la rugăciune înălţându-şi vocile cu perseverenţă şi cu smerenie, asemenea unor păcătoşi precum tâlharul şi vameşul.

Sfinţii, este limpede deja, sunt fiinţe umane ca şi noi. De aceea, ei sunt capabili să ofere oamenilor care încă se luptă cu slăbiciunea, compasiune şi încurajare semnificative. Cu toate acestea, remarcabila sfinţenie a vieţilor lor rămâne o provocare puternică şi de neignorat pentru micimea noastră. În îndrăzneala lor, în rugăciunea îndreptată către Dumnezeu, au permis ca vieţile să le fie transformate de har, ca strălucirea, forţa, puterea şi frumuseţea lui Cristos să lumineze prin slăbiciunea lor umană.

Paul Brendan Murray OP

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro