Scrisori către comunitatea parohială
Pentru a transmite un mesaj unei persoane sau unei comunitati exista diferite modalitati. Scrisoarea poate fi un mijloc eficace de a transmite un mesaj. Cartea de fata este o colectie de scrisori adresate comunitatii din parohia „Sfântul Kolumban” din Bregenz. Însa problemele atinse în aceste scrisori sunt valabile si pentru noi astazi. Accentul este pus pe trairea autentica a credintei personale.
Cum îsi poate trai un crestin catolic în mod autentic viata de credinta? Prelatul Albert Holenstein da câteva indicatii la aceasta problema prin scrisorile sale. Este important sa traim în comunitate, nu în afara ei, si sa ne implicam în viata comunitatii parohiale, sa participam activ la Liturghie, caci ea este centrul vietii noastre de credinta, locul întâlnirii personale cu Cristos. Crestinii trebuie sa fie pietre vii. Credinta vorbeste prin fapte. Ele sunt marturia concreta a credintei. Sunt scoase în evidenta nucleul credintei (care este iubirea fata de aproapele) si substanta ei (a-i ajuta pe cei care au nevoie). Credinta duce la un nou mod de a vedea: a fi crestin înseamna a exista pentru ceilalti. Educatia religioasa e necesara din copilarie. Si cea mai eficace metoda de a-i educa la viata de credinta pe copii este exemplul dat de parinti. Rugându-se împreuna cu parintii, copiii învata si ei sa se roage. Noi crestem în credinta asemenea unui vas în mâinile olarului (care este Dumnezeu), lasându-ne modelati de el.
O viata autentica de credinta înseamna trairea adevaratelor valori umane si crestine. Totul se rezuma la iubire. Daca stim sa iubim stim sa iertam, stim sa depasim greutatile vietii prezentându-le lui Dumnezeu, stim sa daruim, stim sa fim alaturi de cei care au nevoie de ajutorul nostru. Viata de credinta se traieste prin participarea la sacramente, în special la Spovada si Euharistie. Ele constituie o „transfuzie de sânge”, si nu o obligatie incomoda. Prelatul îndeamna prin paginile acestei carti la o profunzime sacramentala. Toata viata de credinta este calauzita de speranta în înviere. Credinta traita autentic pe pamânt ne va conduce la comuniunea deplina cu Cristos.
În încheiere as vrea sa redau câteva „cuvinte care ar putea face mai frumoasa viata comuna cu toti oamenii pe care-i întâlnim”: „Buna dimineata” (se refera la atitudinea prieteneasca pe care o putem arata pe întreg parcursul zilei), „Da, cu placere” (are în vedere disponibilitatea de a ajuta întotdeauna acolo unde cineva are nevoie de noi), „Îmi pare rau” (se refera la iertare), „Te rog” (presupune ca avem nevoie de ceilalti oameni si ca nu putem trai fara ei) si „Multumesc” (vrea sa spuna ca exista foarte multe prilejuri de a multumi pe parcursul unei zile).
St. Bogatu
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro