Sufletele din purgator în viziunile misticilor

Irinel Iosif Iosub, Sufletele din purgator în viziunile misticilor, Iaşi 2015, 218 p., 14×20, ISBN 978-606-578-186-3, 20 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Sufletele din purgator în viziunile misticilor, scrisă de pr. Irinel Iosif Iosub. Cartea apare în colecţia Cateheză, formatul 14×20, are 218 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.

Folosim deseori în rugăciunile noastre invocația communio sanctorum (împărtășirea sfinților), mai ales când facem referință la trupul mistic al lui Cristos, Biserica. După cum ştim, Biserica este formată din trei stări. Prima stare o constituie Biserica luptătoare de pe pământ, formată din toți cei botezaţi care se află pe drumul mântuirii. Avem apoi Biserica triumfătoare a sfinţilor din cer, adică a acelor suflete care au trăit pe pământ în harul lui Cristos și acum se bucură, în cer, de răsplata comuniunii veşnice cu Dumnezeu. Şi a treia stare este Biserica ispășitoare a celor care se află încă în starea de purificare în purgator, înainte de a ajunge în bucuria deplină în ceruri.

În cartea Sufletele din purgator în viziunile misticilor, pe care o prezentăm acum cititorilor noştri, părintele Irinel Iosif Iosub, paroh de Siret (Suceava), a dorit să trateze tocmai despre această din urmă stare a Bisericii, şi anume despre sufletele care se purifică în purgator, stare despre care se vorbeşte foarte puţin în zilele nostre. Specificul acestui studiu este că părintele Iosub ne aduce în actualitate atât învăţătura Bisericii despre purgator, cât şi viziunile pe care anumiţi mistici le-au avut despre sufletele din Purgator.

Cartea, împărțită în 12 capitole, tratează următoarele teme: „Ce este purgatorul?”, „Doctrina Bisericii despre purgator”, „Revelațiile misticilor despre purgator”, „Cum pot fi ajutate sufletele din Purgator”, „Relaţia sufletelor din purgator cu noi, cei de pe pământ”, „Floricelele” (misticii) care au avut viziuni despre sufletele din purgator. Ultimele două capitole, ca o încununare a întregului subiect, vorbesc despre „îndurarea lui Dumnezeu” și „Dumnezeu este iubire”.

Subiectul acestei cărţi poate să fie surprinzător pentru unii, mai ales pentru acei care pun viaţa prezentă sub domnia utilului și a plăcutului şi nu pot trece dincolo de aspectul material al vieţii. Acestora, dar şi acelora care cred şi speră în comuniunea sfinţilor le recomandăm această carte, pentru a-şi motiva şi mai mult credinţa şi speranţa că, încă de pe acest pământ, iubirea lui Dumnezeu ne conduce la comuniunea deplină cu toţi sfinţii în ceruri, în împărăţia sa veşnică.

Gabriel Cochiorca

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro