Tratat despre adevărata evlavie către Sfânta Fecioară Maria

Ludovic Maria Grignion de Monfort, Tratat despre adevărata evlavie către Sfânta Fecioară Maria, Iași 2012, p. 194, 14×20, ISBN 978-606-578-062-0, 15 lei.

  Editura „Sapientia” anunta aparitia cartii Tratat despre adevarata evlavie catre Sfânta Fecioara Maria, scrisa de sfântul Ludovic Maria Grignion de Montfort si tradusa din limba franceza de dl. Andrei Adam Motyka.Cartea apare în colectia Maestrii ai spiritualitatii,formatul 14×20, are 194 de pagini si poate fi procurata de la orice librarie catolica din tara la pretul de 15 lei.

   În toamna anului 1978, în momentul în care fericitul Papa Ioan Paul al II-lea urca pe tronul pontifical al Bisericii Universale, aducea cu sine un nou suflu de pietate mariana, luându-si ca deviza cuvintele Totus Tuus, adica, Cu totul al tau, cuvinte pe care sfântul Ludovic Maria Grignion de Montfort le pune în capul consacrarii sale de slujitor al Mariei.

   Devotiunea catre preasfânta Fecioara Maria a înflorit întotdeauna în istoria crestinatatii, dar pare sa fie o caracteristica deosebita a timpurilor noastre, devotiune pe care Biserica nu numai ca o afirma, ci o si încurajeaza cu multa insistenta.

   Sfântul Ludovic Maria Grignion de Montfort s-a nascut în nordul Frantei în anul 1673, dedicându-si întreaga viata predicarii evangheliei, dovedind, totodata, o profunda evlavie catre Maica Domnului. Ca o manifestare a iubirii sale fata de Maria scrie si aceasta opera, descoperita în anul 1842 de un preot din Societatea Mariei printre unele carti vechi, care, din cauza tulburarilor Revolutiei, a fost ascunsa. Astazi, aceasta carte, intitulata Tratat despre adevarata evlavie catre sfânta Fecioara Maria a devenit o lucrare clasica a devotiunii catre preasfânta Fecioara. Tradusa pâna acum în cel putin 40 de limbi, raspândita prin numeroase editii, a cucerit toata lumea catolica, realizându-se în acest mod marele vis al autorului, acela de a o face cunoscuta pe Maria si de a inspira întregului pamânt o deosebita evlavie fata ea.

   Cartea, în putine cuvinte (având doar opt capitole), dar foarte clare, prezinta necesitatea devotiunii catre Maica Domnului, surprinzând, înca de la început, importanta cruciala a Mariei în desavârsirea planului lui Dumnezeu cu privire la oameni (cap. I). În continuare, sfântul, dupa ce a prezentat unele adevaruri fundamentale ale evlaviei catre Maria (cap. II), arata în ce consta aceasta devotiune (cap. III). Însa, cea mai mare parte a lucrarii (cap IV-VIII) autorul o consacra prezentarii adevaratei devotiuni, aratând motivele, efectele si practicile proprii acesteia. Cartea se încheie cu un supliment în care este expusa forma de aplicare a acestei devotiuni.

   Cu siguranta, lucrarea sfântului Ludovic Maria Grignion de Montfort merita pe deplin denumirea care i-a fost acordata de-a lungul timpului, aceea de Suma mariana.Recomandam cu caldura admirabilul Tratat despre adevarata evlavie catre sfânta Fecioara tuturor celor care, având o devotiune speciala fata de Maria, vor, asemenea sfântului Grignion de Montfort, sa o transmita si altora, dar si celor care vor sa afle un adevarat slujitor al Mariei în persoana acestui sfânt.

Laurentiu Turbuc

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro