Valențele educative ale cultului Sfintei Fecioare Maria

Valeria Gherguț, Valențele educative ale cultului Sfintei Fecioare Maria, Iași 2018, 170 p., 14×20, ISBN 978-606-578-359-1, 15 lei. 

La Editura „Sapientia” a aparut recent cartea Valențele educative ale cultului Sfintei Fecioare Maria, scrisă de prof. Valeria Gherguț. Cartea apare în colecția „Cateheză”, în formatul 14×20, are 170 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

Lucrarea Valenţele educative ale cultului stintei Fecioare Maria, realizată de profesoara Gherguţ Valeria, ne oferă posibilitatea de a descoperi şi de a aprofunda importanţa cultului şi a evlaviei îndreptate spre sfânta Fecioară Maria, mama lui Isus Cristos şi mama Bisericii.

Cunoaştem din textul Evangheliei după sfântul Ioan că Isus o oferă pe mama sa sfântă, în persoana ucenicului iubit, ca mamă spirituală, tuturor oamenilor, zicând: Iat-o pe mama ta! (In 19,27).

Noi, creştinii, în calitate de mădulare ale Bisericii, trupul mistic al lui Cristos, în care sfânta Fecioară Maria ocupă un loc privilegiat întrucât ea este Mădularul eminent al acesteia şi constituie, în acelaşi timp, Modelul Bisericii, ar trebui să o cunoaştem cât mai bine pe mama lui Isus şi a noastră pentru a o putea venera cum se cuvine şi a ne putea bucura din plin de mijlocirea şi de protecţia ei maternă.

Această lucrare poate fi un instrument benefic pentru a descoperi misiunea specială a sfintei Fecioare Maria în opera de mântuire, realizată de Cristos prin viaţa şi activitatea sa de apostol trimis de Tatăl ceresc şi de învăţător al evangheliei, precum şi prin împlinirea misiunii sale de Mare Preot şi de Jertfă sfântă, preacurată, oferită pe lemnul Crucii.

În realizarea planului de mântuire, sfânta Fecioară Maria participă, într-un mod propriu şi excepţional, la mijlocirea lui Cristos în vederea actualizării operei de mântuire a tuturor oamenilor.

Propunerea unor învăţături ale Bisericii cu privire la rolul sfintei Fecioare Maria, în paginile acestei cărţi, ne poate folosi drept ghid în aprofundarea reflecţiilor personale şi la o redescoperire a importanţei evlaviei autentice faţă de mama noastră cerească. Totodată, cunoaşterea adecvată a misiunii şi a rolului Mariei, mama Răscumpărătorului, ne va ajuta şi ne va determina ca, imitându-i virtuţile, să-i urmăm exemplul de colaborare cu Cristos la mântuirea noastră şi la răscumpărarea semenilor noştri, chemaţi la existenţă şi orânduiţi de iubirea trinitară să participe la viaţa divină.

Parcurgerea itinerarului istoric al cultului marian, începând cu primele secole creştine, perioada Evului Mediu, epoca modernă, continuând cu doctrina Conciliului al II-lea din Vatican şi cu cea reînnoită de Exortaţia apostolică Marialis cultus, poate să ne ajute să descoperim valenţele instructiv-educative ale cultului marian, nu numai pe noi, creştinii adulţi, ci şi pe elevii creştini, care participă la orele de religie la şcoală sau la catehezele organizate de comunităţile ecleziale.

Mă bucur că în curând va apărea această carte şi o felicit pe doamna profesoară pentru realizarea ei, mai ales că am fost coordonatorul ştiinţific al acestei lucrări, şi o recomand cu căldură, în speranţa că aceasta va putea constitui un stimulent pentru creşterea şi maturizarea adecvată a cultului marian în rândul creştinilor, dornici să se bucure de ocrotirea şi de mijlocirea eficientă a sfintei Fecioare Maria, mama lui Cristos şi a noastră.

Conf. univ. dr. pr. Iosif Enăşoae

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro