Viața sfântului Dominic

Henri-Dominique Lacordaire, Viața sfântului Dominic, Iași 2017, 14×20, 305 p., ISBN 978-606-578-321-8, 20 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Viața sfântului Dominic, scrisă de Henri-Dominique Lacordaire și tradusă în limba română de pr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecţia „Viețile sfinților”, în format 14×20, are 305 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de20 lei.

Prin cartea intitulată Viața sfântului Dominic, pr. Henri-Dominique Lacordaire ne propune, să descoperim figura emblematică și contribuția pe care acest sfânt a adus-o în viața Bisericii.

Cine a fost sfântul Dominic? În cadrul unei audiențe generale, Papa Benedict al XVI-lea spunea despre el: „Sfântul Dominic a fost un om al rugăciunii. Îndrăgostit de Dumnezeu, nu a avut altă aspiraţie decât mântuirea sufletelor, în special ale celor căzute în mrejele ereziilor din timpul său; imitator al lui Cristos, a întrupat în mod radical cele trei sfaturi evanghelice, unind cu proclamarea cuvântului o mărturie a unei vieţi sărace; sub călăuzirea Duhului Sfânt, a înaintat pe calea desăvârşirii creştine. În orice moment, rugăciunea a fost forţa care a reînnoit şi a făcut tot mai rodnice operele sale apostolice”.

Dominic s-a născut în Spania, la Calaruega, în jurul anului 1170. A studiat la o şcoală celebră din Palencia şi s-a deosebit prin interesul față de studiul Sfintei Scripturi şi prin iubirea faţă de săraci. A fost hirotonit preot, iar în urma unor călătorii prin Europa, alături de episcopul Diego de Osma, a descoperit două mari provocări ale Bisericii din timpul său: existenţa popoarelor încă neevanghelizate şi sfâşierea religioasă din sudul Franţei, din cauza unor grupuri eretice care îi îndepărtau pe oameni de adevărul credinţei. Astfel, acţiunea misionară faţă de cei care nu cunosc evanghelia şi opera de reevanghelizare a comunităţilor creştine au devenit scopurile pe care Dominic şi-a propus să le urmeze.

Cu această dorinţă misionară, Dominic a întemeiat Ordinul Predicatorilor, având la bază regula sfântului Augustin, adaptată la cerințele timpului său. Pentru a avea succes în misiunea sa de evanghelizare, Dominic a pus accentul pe două valori indispensabile: viața comunitară trăită în sărăcie și studiul. Întemeierea ordinului a fost aprobată provizoriu de Papa Inocențiu al III-lea și confirmată de Papa Honoriu al III-lea în anul 1216. Până la moartea sa, pe 6 august 1221, Dominic a întemeiat multe mănăstiri, iar numărul fraților care l-au urmat a crescut în mod considerabil.

Cartea se deschide cu o scurtă biografie a autorului francez Henri-Dominique Lacordaire (1802-1861). După convertirea sa, el a fost sfințit preot și împreună cu pr. Felicité de Lamennais și vicontele Charles de Montalembert a întemeiat revista „L’Avenir”, a cărei deviză era „Dumnezeu și libertatea”. Ulterior, din dorința de a face parte dintr-un ordin călugăresc, îl alege pe cel al fraților predicatori, pentru regula acestuia: predicarea și studiul.

În cele 18 capitole care alcătuiesc conținutul cărții sunt prezentate: situația Bisericii în secolul al XII-lea, originile și începutul vieții sfântului Dominic, activitatea pastorală și călătoriile cu scop diplomatic alături de episcopul său. După aceea sunt descrise etapele și călătoriile care au dus la fondarea Ordinului Predicatorilor și la întemeierea diferitelor conventuri, până la moartea sa. Ultimul capitol tratează despre etapele procesului de canonizare și conține câteva note cu privire la documentele primare ale vieții sfântului Dominic.

La sfârșitul cărții, într-un apendice, sunt cuprinse Scrisoarea enciclică Fausto appetente die a Papei Benedict al XV-lea, cu ocazia celui de-al VII-lea centenar de la moartea sfântului Dominic (29 iunie 1921), Audienţa generală a Papei Benedict al XVI-lea din Aula „Paul al Vl-lea” de pe 3 februarie 2010, Audienţa generală a Papei Benedict al XVI-lea din Piaţa Libertăţii – Castel Gandolfo de pe 8 august 2012, rugăciunea fericitului Iordan de Saxonia către sfântul Dominic și o novenă în cinstea sfântului Dominic.

Această carte este adresată celor care vor să aprofundeze viața și spiritualitatea sfântului Dominic, dar și misiunea Ordinului Predicatorilor, acea misiune de reevanghelizare necesară și în timpul nostru.

Octavian Sescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro