Viaţa şi martiriul preotului Dumitru Matei

Dănuţ Doboş, Viaţa şi martiriul preotului Dumitru Matei, Iași 2023, 48 p., 14×20, ISBN 978-606-578-536-6, 10 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Viaţa şi martiriul preotului Dumitru Matei, scrisă de dr. Dănuț Doboș. Cartea apare în colecția „Magistra vitae”, în formatul 14×20, are 48 pagini color şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei. 

21 februarie 1951, ora 6.30. La închisoarea Jilava de lângă București a fost executat prin împușcare preotul romano-catolic Dumitru Matei, vicar la Parohia Romano-Catolică Iași, director național pentru distribuirea Ajutorului Catolic American, responsabil diecezan pentru bolnavii din spitalele din Iași și pentru repatrierea prizonierilor de război veniți din lagărele de concentrare sovietice, consilier al Nunțiaturii Apostolice la București și fost preot-confesor-ofițer în rang de căpitan al Armatei Regale Române pe frontul de est.

Preotul Dumitru Matei dispăruse fără urmă la 18 mai 1950, fără ca nimeni dintre confrații săi preoți și superiori sau familia să cunoască cu adevărat soarta sa. Procesul-farsă judiciară din zilele de 19-23 octombrie 1950 anunțat de pseudo-ziarele comuniste Scânteia și România liberă a căzut ca un trăsnet printre preoții și credincioșii din România, aceasta pentru că preotul Matei, cu o viață preoțească exemplară, era o figură ilustră în Biserica Catolică de ambele rituri din România. Forțele răului au decis atunci să curme viața tânărului preot, comițând o crimă rămasă până în zilele noastre nepedepsită.

Cine era această figură emblematică a Bisericii Catolice din România? Pentru a o cunoaște mai bine, vă invit să parcurgeți paginile acestei cărți în care am încercat să creionez profilul biografic al preotului martir Dumitru Matei, a cărui cauză de beatificare se află acum în faza romană, la Dicasterul pentru Cauzele Sfinților.

Dr. Dănuț Doboș

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro