O inimă şi un gând : reflecţii la intenţia lunară de rugăciune propusă de Sfântul Părinte Papa Francisc

Iosif Iacob coord., O inimă şi un gând : reflecţii la intenţia lunară de rugăciune propusă de Sfântul Părinte Papa Francisc, Iași 2023, 120 p., 14×20, ISBN 978-606-578-537-3, 20 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: O inimă şi un gând : reflecţii la intenţia lunară de rugăciune propusă de Sfântul Părinte Papa Francisc, scrisă sub coordonarea pr. dr. Iosif Iacob. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 120 şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei. 

În anul 2024 se împlinesc 180 de ani de la lansarea în Biserică a Rețelei Mondiale de Rugăciune a papei, cunoscută sub numele de „Apostolatul rugăciunii”. Această rețea a fost fondată în Franța pe 3 decembrie 1844 de preotul iezuit Francois Xavier Gautrelet. Scânteia a pornit dintr-un mic seminar iezuit francez, în care un grup de seminariști și-au manifestat dorința și intenția de a merge în India pentru a vesti evanghelia ca misionari. Pentru realizarea acestei dorințe ar fi trebuit să-și întrerupă studiile, fapt care nu era prevăzut în parcursul formării lor preoțești. În urma unor discuții cu superiorii, au ajuns la concluzia că ar fi putut ajunge să își îndeplinească această dorință misionară fără a schimba condiția lor de seminariști prin intermediul rugăciunii; dedicându-se vieții de rugăciune, îi susțin pe cei care vestesc cuvântul lui Dumnezeu în toate continentele. Această experiență izolată avea să se extindă în scurt timp, așa încât la începutul anilor 1900 se va ajunge cu rapiditate la un număr de 13 milioane de membri, care au aderat la un astfel de apostolat. Actualmente, rețeaua cuprinde un număr de peste 35 de milioane de membri în întreaga lume, care contribuie la binele Bisericii universale prin rugăciune.

În fiecare lună, credincioși din întreaga lume sunt invitați să adere și să-şi asume misiunea de a se ruga după intenția Sfântului Părinte și împreună cu Sfântul Părinte. Aceste intenții, așa cum afirma în anul 2015 responsabilul acestei rețele, preotul iezuit Frederic Fornos, doresc să fie o ancorare a vieții de rugăciune a Bisericii prin membrii ei în realitățile concrete, în zbuciumul și misiunea actuală a Bisericii.

„Astfel de intenții nu au scopul unei rugăciuni intime, fără contact cu realitatea, ci sunt destinate să ne călăuzească pe parcursul zilelor și al lunilor, ajutându-ne să trecem de la cultura indiferenței la cea a acceptării. De unii singuri suntem tentați să fim indiferenți și reci la problemele actuale ale lumii și ale Bisericii. În comuniune de rugăciune cu alții, cu Biserica pământească și cu cea cerească, putem ieși din această spirală și să ne deschidem provocărilor vieții actuale”.

Așa cum regăsim în statutele Rețelei Mondiale de Rugăciune după Intenția Sfântului Părinte, prin intermediul acesteia se dorește ieșirea din viziunea globalizantă a indiferenței, dar și deschiderea către compasiunea față de lume. Este un mijloc care dorește

„să retrezească, să reînnoiască și să actualizeze caracterul misionar al propriului Botez. Propune un itinerar spiritual numit «Calea inimii», care integrează două dimensiuni ale misiunii Bisericii în lume, așa cum sunt menționate de Sfântul Părinte în enunțurile intențiilor de rugăciune: pentru a face față provocărilor actuale ale lumii și ale Bisericii și intenția misionară a Bisericii. În acest fel, fiecare creștin botezat își propune să deschidă viața sa împărăției lui Dumnezeu, motivat de același gând, de aceeaşi simțire și de aceeaşi compasiune după modelul Fiului lui Dumnezeu”.

Volumul de față, O inimă și un gând, reprezintă o culegere de reflecţii pe marginea intențiilor de rugăciune propuse de Sfântul Părinte începând cu luna decembrie a anului 2015, lună în care s-a deschis și Anul Milostivirii la nivelul Bisericii universale, până în luna decembrie a anului 2023. Am cules aceste reflecţii care au fost elaborate de tineri și mai puțin tineri, laici, persoane consacrate și preoți, oameni implicați și mai puțin implicați în activitățile și viața Bisericii sau în societate, însă în toți se observă acel gând comun de a atinge în profunzime aspectele vizate în intenția de rugăciune a fiecărei luni.

Domeniile asupra cărora se opresc aceste reflecții sunt dintre cele mai variate, urmând temele propuse lună de lună: credință, Biserică, social, tineri, copii, vârstnici, familie, fraternitate, reconciliere, știință, drepturi, finanțe, căsătorie, preoție, misiune, boală, suferință, bucurie etc. Aceste reflecţii s-au dorit și se doresc a fi un ajutor oferit cititorului spre a aprofunda sensul și semnificația, precum și bogăția intenției de rugăciune propuse de Sfântul Părinte în fiecare lună a anului. În același timp, poate reprezenta și o sensibilizare a creștinului față de problemele și provocările lumii de astăzi, dar și o responsabilizare pentru o implicare activă în vederea depășirii indiferenței față de situațiile și provocările lumii actuale, situație în care se poate afla și o persoană ce trăiește din plin experiența rugăciunii, însă nu întotdeauna este ancorată în realitatea concretă a lumii și a Bisericii.

Mulțumesc tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestui volum, care, prin cugetările și reflecţiile lor, precum și prin munca de culegere a tuturor acestor trăiri și impresii, au făcut posibil ca acestea să devină sprijin și ajutor, pentru unii, în înțelegerea unui parcurs al credinței prin rugăciunea ancorată în realitățile istorice, pentru alții au putut să fie un imbold de implicare activă, chiar dacă puterile fizice și spirituale nu au fost întotdeauna pe măsură, pentru alții, să simtă că dimensiunile în care misiunea Bisericii trebuie să fie prezentă sunt multe și variate, iar pentru alții, să se identifice mai mult sau mai puțin într-un anumit aspect al vieții.

Pr. Iacob Iosif

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro