Vincențiu de Paul, părintele săracilor
Wilhelm Hünermann, Vincențiu de Paul, părintele săracilor, Iași 2004, 322 p., 14×20, ISBN 973-8474- 46-9, 20 RON.
Vincentiu de Paul s-a nascut în Aquitania, în anul 1581. Dupa terminarea studiilor, a fost hirotonit preot si i s-a încredintat o parohie din Paris. A întemeiat Congregatia Preotilor Misiunii (a Lazaristilor) pentru formarea unui cler sfânt si pentru ajutorarea saracilor. În colaborare cu sfânta Luiza (Ludovica) de Marillac, a întemeiat Congregatia Fiicelor Caritatii. A murit la Paris, în anul 1660.
Cine i-ar fi putut prezice tânarului pastor gascon Vincentiu de Paul ca într-o zi va deveni sfetnicul regilor, renovatorul Bisericii în Franta, unul dintre cei mai mari binefacatori si unul dintre cei mai mari sfinti ai tuturor timpurilor? În tineretea sa, nimic nu lasa sa se întrevada un asemenea viitor, dar în viata sa, atât de bogata în evenimente neprevazute si dureroase, se simte mâna lui Dumnezeu care l-a ales, l-a transformat si l-a condus.
Acest umil preot de la „Sfântul Lazar” ar putea fi supranumit binefacatorul secolului al XVII-lea. El a distribuit nevoiasilor mai multe milioane decât se gaseau în Banca Nationala a Frantei. A fost parintele saracilor, al copiilor gasiti, al orfanilor, al infirmilor, al prizonierilor, al batrânilor, al bolnavilor si al ocnasilor. În timpul Razboiului de 30 de ani si în timpul salbaticelor lupte ale Frondei, el a scapat de foame provincii întregi. Toate mizeriile si-au gasit refugiul în inima lui.
În toate regiunile încercate de nenorocirea spirituala si materiala, el i-a trimis pe calugarii si pe calugaritele ordinelor manastiresti înfiintate de el, lazaristii si „Fiicele caritatii” („Les Filles de la Charité”). Bunatatea sa nu cunostea margini. Caritatea l-a facut sa-i viziteze pe sclavii ocnelor din Africa de Nord, pe ciumatii din Polonia, pe catolicii persecutati din Irlanda, pe pagânii din Madagascar. El a avut-o ca ajutor nedespartit pe credincioasa sa colaboratoare, sfânta Luiza de Marillac. Ea a participat la toate actele sale caritative eroice, la toate încercarile prin care a trecut, si l-a precedat cu câteva luni, în 1660, în eternitate.
Fie ca aceasta lucrare sa apropie de inima poporului crestin chipul acestui mare prieten al lui Dumnezeu!
Ștefan Lupu
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro