100 de puncte fierbinți din Istoria Bisericii
100 de puncte fierbinți din Istoria Bisericii, Iași 2011, 392 p., 17×24, ISBN 978-606-578-009-5, 25 lei.
La 12 martie 2000, Papa Ioan Paul al II-lea cerea iertare pentru greselile facute de catre Biserica si de catre membrii ei de-a lungul celor doua mii de ani de existenta, la câteva zile dupa ce Comisia Teologica Internationala publicase, la 7 martie 2000, documentul „Memorie si reconciliere: Biserica si greselile trecutului”. Acest eveniment, survenit cu ocazia Jubileului Anului Sfânt 2000, este de o importanta majora în istoria Bisericii, întrucât marile obiectii aduse crestinismului de astazi nu mai sunt de ordin filozofic, ci vizeaza direct istoria acestei institutii, obiectii care dezarmeaza adesea pe orice crestin. Tentatia de a reduce istoria Bisericii doar la pagini întunecoase, într-o epoca secularizata, este foarte mare. Totusi, Biserica ramâne slujitoarea unui proiect extraordinar cât priveste omul si lumea si este singura care astazi poate sa-i dea un suflet.
Pentru a raspunde unei provocari a timpurilor, Editura „Sapientia” propune cartea „100 de puncte fierbinti din Istoria Bisericii”, o colectie de articole adunate de studentii din cadrul grupului „Résurrection”, care prezinta 100 de subiecte tratate în mod sintetic, cu o cronologie precisa, o apreciere istorica ce tine cont de ultimele cercetari, cu întrebari care conduc la meditatie. Cartea a fost tradusa din limba franceza de parintele Ioan Bisog.
Primele sase capitole ale cartii precizeaza conditiile si limitele acestei lucrari. Restul lucrarii propune episoade cunoscute si mai putin cunoscute, a caror alegere a fost arbitrara. Au fost alese perioade tulburi ale istoriei Bisericii si probleme delicate. În schimb, afirmatiile facute sunt o marturie curajoasa despre credinta pe care marii autori o nutresc cu privire la Biserica.
Fiecare articol este împartit în cinci paragrafe: „Datele”, care furnizeaza datele si evenimentele esentiale ale momentului propriu-zis supus analizei; „Evenimentul”, care are drept obiectiv plasarea acestuia în contextul sau istoric, descriind liniile de forta ale derularii sale; „Problematica”, în care este exprimata aprecierea teologica cea mai adecvata problemelor supuse analizei; „Întrebari”, care îi permit cititorului sa-si prelungeasca meditatia, stimulându-l la comparatii extraordinare, si „Bibliografie”, care ofera cititorului mijlocul de a se informa asupra problemei.
Articolele sunt aranjate în ordine cronologica, fiind împartite în perioade, precum „Originile Bisericii”, „Timpul persecutiilor”, „Secolul de fier”, „Renasterea si Reforma protestanta”, „Timpul revolutiilor”, „Secolul al XX-lea” etc.
Printre temele expuse se enumera: „De la apostoli la episcopi” (cresterea comunitatilor si cresterea membrilor ierarhiei odata cu moartea apostolilor: Biserica reprezinta o crestere organica), „Biserica si sinagoga” (discrepanta dintre crestinismul timpuriu si traditiile religioase iudaice, cu toate ca exista o continuitate profunda cu traditia Vechiului Testament), „Criza gnostica” (necesitatea unui crez, care sa faca explicite afirmatiile esentiale ale credintei si care sa serveasca pentru evitarea oricarei interpretari reductive), „Prestigiul succesorului lui Petru” (rolul papei în Biserica, principiul petrin al lui Leon cel Mare), „Conciliul împotriva papei” (criza papalitatii în timpul Conciliului de la Konstanz), „Sfârsitul statului pontifical” (înversunarea Papei Pius al IX-lea în mentinerea puterii sale politice si scaderea puterii civile a papei), „Începuturile ecumenismului” (impulsul dat de Ioan al XXIII-lea, de Conciliul al II-lea din Vatican si de Paul al VI-lea efortului de refacere a unitatii Bisericii) etc.
Redam un citat din introducerea cartii, pentru a întelege mai bine scopul acestei carti:
„Echipa Résurrection reia formula care a consacrat-o: 100 puncte tratate în mod sintetic, în general, pe doua pagini, cu o cronologie precisa, o apreciere istorica ce tine cont de ultimele cercetari, întrebari care conduc la meditatie si cu o bibliografie la zi. Niciun manual de istorie nu va ajuta sa meditati si sa promovati mai bine o noua metoda de analiza a trecutului institutiei fondate de Cristos decât aceste 100 de puncte fierbinti ale grupului de cercetatori”.
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro