Monografia unei școli a iubirii și a credinței. Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Onești
Florica Veleşcu, Monografia unei școli a iubirii și a credinței. Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Onești, Iași 2011, 184 p., 17×24, ISBN 978-606-578-017-0, 40 lei.
Cu ocazia împlinirii a aproape doua decenii de la înfiintarea Liceului Teologic „Fericitul Ieremia” din Onesti, Editura „Sapientia” va propune cartea „Monografia unei scoli a iubirii si a credintei”, scrisa de Florica Velescu, în colaborare cu Violeta Apostu, directorul acestui liceu.
În debutul cartii, PS Petru Gherghel transmite mesajul sau de bucurie, de satisfactie si de speranta, cu privire la acest aniversar, amintind cuvintele Conciliului al II-lea din Vatican din Declaratia privind educatia crestina Gravissimmum Educationis: „Între toate mijloacele de educatie, o importanta deosebita o are scoala, care în virtutea misiunii sale cultiva cu grija statornica facultatile intelectuale, dezvolta judecata, pune în contact cu patrimoniul cultural mostenit de la generatiile trecute, promoveaza simtul valorilor, pregateste pentru viata profesionala si, generând relatii de prietenie între elevi de firi si conditii diferite, favorizeaza spiritul de buna întelegere”. De asemenea, apreciaza faptul ca telul acestui liceu a ramas: „Non scholae, sed vitae discimus”.
În continuare, autoarea argumenteaza ideea aparitiei acestei carti, citindu-se printre rânduri emotia care o cuprinde la acest moment aniversar, când, privind în urma, retraieste toate bucuriile si momentele de împlinire.
Cartea se axeaza pe expunerea istoriei acestui liceu. De aceea, cartea are, în aceasta ordine, urmatoarele parti: documentele si deciziile care au dus la aparitia liceului, conducerea seminarului capucin, istoricul liceului, conducerea liceului, resursele umane si materiale ale liceului, profesorii care au predat la seminar si liceu, promotiile de elevi care au terminat acest liceu, rezultatele la concursuri scolare, viata spirituala în liceu, viata în seminar, principalele evenimente din viata liceului etc. De asemenea, cartea concentreaza si un numar bogat de fotografii.
Redam în continuare un citat din cuvântul autorului:
„În paginile cartii se regasesc informatii de interes atât pentru cei care îsi îndreapta cu nostalgie gândul spre anii în care si-au desfasurat aici activitatea, cât si pentru cei care doresc sa parcurga câteva pagini din istoria si evolutia seminarului si a liceului.
M-am straduit ca monografia sa ofere un material generos pentru cunoasterea perioadei de existenta a seminarului si a evolutiei liceului atât de catre elevi, parinti, dar si de catre cadrele didactice mai tinere, care ar trebui sa devina pentru o clipa elevi si sa învete din experienta noastra, a celor care suntem legati de copilaria seminarului”.
Cosmin Cimpoesu
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro