1991-2016: 25 de ani de la reînceperea activităților pastoral-educative ale Congregației „Frații Școlilor Creștine” din România

Vicențiu Ghiurca, 1991-2016: 25 de ani de la reînceperea activităților pastoral-educative ale Congregației „Frații Școlilor Creștine” din România, Iaşi 2016, 14×20, 74 p., 10 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea 1991-2016: 25 de ani de la reînceperea activităților pastoral-educative ale Congregației „Frații Școlilor Creștine” din România, scrisă de Vicențiu Ghiurca. Cartea apare în colecţia „Istoria bisericii”, în format 14×20, are 74 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 10 lei.

 

Amintirea evenimentelor semnificative din existenţa unor ţări, a unor instituţii sau a unor persoane constituie, în mod normal, motiv de sărbătoare şi de aniversare.

Anul 2016 va rămâne în istoria Congregaţiei „Fraţii Şcolilor Creştine” din România ca anul în care s-a sărbătorit un sfert de veac de la reînceperea activităţilor pastoral-educative în slujba copiilor şi a tinerilor, după mai mult de patru decenii de la interzicerea acestora de către regimul comunist.

În anul 1991, cu ajutorul primit din partea Regiunii ARLEP (Spania şi Portugalia) şi a Provinciei Austria-Ungaria, fraţii români, care au supravieţuit regimului comunist, reîncepeau activitatea de educare şi de catehizare a copiilor şi a tinerilor din ţara lor natală.

Titlul prezentei lucrări evidenţiază faptul că este vorba despre un reînceput. Prezenţa Fraţilor Şcolilor Creştine în România îşi are începutul în anul 1861.

Aceşti 25 de ani, pe care îi sărbătorim, sunt un capitol al unei istorii care durează de 155 de ani. Prezenţa Fraţilor Şcolilor Creştine în România se întrepătrunde cu istoria modernă, contemporană şi actuală a României.

În paginile acestei lucrări, am prezentat în mod succint câteva informaţii referitoare la Fraţii care au activat în comunităţile şi centrele social-educative din Iaşi, Oradea, judeţul Bihor, şi Pildeşti, judeţul Neamţ, precum şi despre activităţile realizate de aceştia în acest sfert de secol.

Ne exprimăm dorinţa ca pe viitor să continuăm cercetarea noastră pentru întreaga perioadă a prezenţei Fraţilor în România, începând cu anul 1861 până în zilele noastre.

Aducem mulţumiri tuturor Fraţilor din Provinciile ARLEP şi Europa Centrală, care, cu jertfă, generozitate şi dăruire, au contribuit la continuarea şi consolidarea carismei sfântului Ioan de La Salle în România şi implorăm binecuvântarea şi ajutorul Domnului asupra lor şi asupra tuturor lasallienilor, care continuă cu abnegaţie să-i educe pe copiii şi pe tinerii care le sunt încredinţaţi.

 

Fr. Vicentiu Ghiurca

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro