Ascultarea regasită după sfântul Benedict

Bernard Ducruet, Ascultarea regasită după sfântul Benedict, Iași 2006, 45 p., 11×17, ISBN: 973-8474-90-6, 3 RON.

Al patrulea volum al acestei serii de spiritualitate este scris de părintele benedictin Bernard Ducruet, iar traducerea în limba română a fost realizată de sr. Agnès Davidovici.

Ascultarea este o calitate a relaţiei greu de analizat, deoarece de ascultare se leagă tot ce a strâmbat şi distorsionat mai rău păcatul originar citim în introducerea acestei cărţi. Ca şi umilinţa, ascultarea a devenit ceva greu de imaginat contemporanilor noştri, care o privesc doar prin prisma raportului „dominare-supunere”. În cuprinsul cărţii întâlnim distincţia clară care se face între ascultarea copilărească, cea adolescentină, cea a omului matur şi în cele din urmă, ascultarea întru credinţă a ucenicului lui Cristos. Deseori ascultarea este blocată de teama de a nu fi dominaţi de cel de lângă noi; de altfel această teamă este nefondată şi nu face parte din structura omului, care a fost creat pentru dialog şi relaţionare cu celălalt, nu pentru individualism şi căutarea excesivă a propriilor interese. Aspectul esenţial al ascultării, după sfântul Benedict, este acela al mărturiei, al progresului în relaţionarea cu celălalt. Altfel, orice efort al nostru ar fi zadarnic.

Deşi exerciţiul ascultării nu este uşor, nu trebuie uitat că toţi oamenii au fost chemaţi la ascultare, deoarece cine ascultă de oameni va asculta cu siguranţă şi de voinţa lui Dumnezeu.

Lucrarea se adresează aşadar nu doar călugărilor şi clericilor – persoane chemate prin excelenţă la practicarea ascultării –, ci şi tuturor persoanelor dornice de practicarea acestei virtuţi sociale atât de apreciată şi totuşi ignorată.

A. Dumitrescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro