Ilie, Elizeu, profeți ai Carmelului

Maica Éliane, o.c.d. Ilie, Elizeu, profeți ai Carmelului, Iași 2007, 80p.,12×17, ISBN (10): 973-8980-09-7; ISBN (13): 978-973-8980-09-9, 3 RON.

Aparitia acestei lucrari, datorate Maicii Eliane OCD (Ordinul Carmelitan Descult) deschide noi orizonturi celor interesati de exegeza veterotestamentara si ofera o imagine de ansamblu asupra a doua figuri importante din peisajul biblic al Vechiului Testament si din istoria poporului ales. Lucrarea este tradusa din limba franceza în limba româna de pr. Cornel Dârle si este editata de pr. dr. Stefan Lupu. Cartea este împartita în patru capitole: În Biblie, În traditia patristica, În traditia carmelitana si Actualitatea profetilor Ilie si Elizeu. Toate aceste capitole creioneaza un portret istoric si spiritual al acestor personalitati biblice. Pe stema Ordinului Carmelitan, se aminteste în prezentarea cartii, este scris Elias et Eliseus Duces Carmelitarum („Ilie si Elizeu, Calauze ale Carmelului”) ceea ce indica spiritualitatea acestui ordin. Ilie (al carui nume este simbolic, însemnând „Dumnezeul meu este Domnul”) este omul curajului, un adevarat sfredelitor al constiintei regelui Ahab si al sotiei sale, regina Isabela, dupa cum si Ioan Botezatorul a fost glasul constiintei regelui Irod.

Figurile celor doi profeti au inspirat numerosi artisti si oameni de litere; coperta acestei lucrari reproduce o fresca de la intrarea în camera funerara a bisericii Manastirii Sucevita din nordul Moldovei, de la sfârsitul secolului al XVI-lea, din care rezulta firul rosu al acestei carti: paternitatea spirituala a lui Ilie si filiatiunea spirituala a lui Elizeu. Prezenta carte ofera cititorului nu doar o familiarizare cu climatul profetic al Vechiului Testament, ci si o cunoastere mai aprofundata a spiritualitatii carmelitane, printre ale carei roade se numara sfinti precum Ioan al Crucii, Tereza de Avilla, Tereza a Pruncului Isus sau Edith Stein (Tereza-Benedicta a Crucii).

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro