Umilința după sfântul Benedict

Bernard Ducruet, Umilința după sfântul Benedict, Iași 2006, 55 p., 11×17, ISBN: 973-8474-89-2, 3 RON.

Al treilea volum al acestei serii de spiritualitate este scris de părintele benedictin Bernard Ducruet, iar traducerea în limba română a fost realizată de Agnes Valentin.

A vorbi despre umilinţă în zilele noastre poate părea ceva deplasat, de domeniul trecutului şi al nostalgiilor, mai ales în diferite medii ale societăţii. Fiecare îşi poate da seama de acest adevăr, deşi modestia şi cumpătarea (două sinonime pentru umilinţă) sunt valori la care aspiră majoritatea oamenilor. Într-o perioadă în care fiecare caută să deţină o poziţie cât mai înaltă în societate, în care dominarea şi impunerea propriilor interese sunt ridicate la rang de virtute, a fi umil şi mulţumit cu ceea ce ai ar părea o absurditate. Şi totuşi, umilinţa este posibilă, ne asigură abatele Ducruet.

Umilinţa este una dintre componentele iubirii… Este atitudinea fundamentală prin care o fiinţă liberă întâmpină şi primeşte totul de la Dumnezeu, inclusiv propria fiinţă. Pentru însuşirea umilinţei este necesară parcurgerea unei scări cu douăsprezece trepte, la începutul cărora se află frica de Dumnezeu ca dar al Duhului Sfânt, iar la capăt se află suverana umilinţă, care nu-l subjugă pe om, ci îi oferă adevărata măreţie a fiinţei sale.

Acest volum se poate citi de către toţi aceia care doresc cu adevărat o apropiere de calea dificilă, dar frumoasă a umilinţei, care devine astfel realizabilă şi eficientă în acţiunea sa.

A. Dumitrescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro