Catolicii din Bacău

Dănuț Doboș, coord., Iosif Gabor, Anton Despinescu, Antonel Aurel Ilieș, Catolicii din Bacău, Iași 2007, 302p., 17×24, ISBN (13): 978-973-8980-08-2, 15 RON.

Acest volum apare ca un omagiu pentru cele şase veacuri de prezenţă catolică în oraşul Bacău şi în mod particular pentru a marca cei 400 de ani de la fondarea Episcopiei de Bacău.

Volumul a fost onorat de Preasfinţitul Petru Gherghel, care a semnat Prefaţa, precum şi de părintele Isidor Dâscă, coautor şi semnatarul unui Cuvânt înainte intitulat „Bacăul în sărbătoare”.

La realizarea acestei importante lucrări ştiinţifice a contribuit părintele profesor Anton Despinescu, cel care, împreună cu părintele dr. Antonel-Aurel Ilieş, a realizat istoricul Episcopiei Romano-Catolice de Bacău în perioada 1607-1818, iar împreună cu dr. Dănuţ Doboş, a redactat capitolul intitulat Fondarea Episcopiei de Bacău, o parte importantă a lucrării, în care autorii argumentează teza privind fondarea Episcopiei de Bacău în 1607. La realizarea istoricului Parohiei Catolice Bacău în secolele XV-XVIII s-a apelat la un valoros studiu din 1985 aparţinând preotului franciscan Iosif Gabor. Istoricul Parohiei Catolice Bacău în secolele XIX-XX şi capitolul intitulat Bisericile şi proprietăţile catolice din Bacău au fost redactate de dr. Dănuţ Doboş. Asemenea celorlalte monografii deja publicate, şi cea de faţă este bogat ilustrată cu fotografii din arhiva Diecezei de Iaşi şi din cele ale parohiilor catolice din Bacău.

Astăzi catolicii din Bacău se află la o oră de bilanţ istoric. Lucrurile au intrat în ordinea lor firească după 1990, iar istoricii s-au grăbit să cerceteze cele şase secole de viaţă creştină din acest oraş, prilej oferit de aniversarea celor 400 de ani de la fondarea Episcopiei Catolice de Bacău.

Această carte reprezintă o importantă operă de cercetare şi spirituală deopotrivă. În paginile acestei lucrări se poate descoperi  o lume de mult apusă, care însă ne-a lăsat ca moştenire un bogat patrimoniu cultural şi tezaurul cel mai de preţ – credinţa.

Şt. Lupu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro