Adjudeni, șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului
Dănuț Doboș, coord., Petronel Zahariuc, Lucia Cireș, Daniela Butnaru, Adjudeni, șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului, Iași 2005, 398 p., 17×24, ISBN: 973-8474-67-1, 20 RON.
Lucrarea de faţă este o amplă monografie a satului Adjudeni, din comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ, aşezat în lunca Siretului, atestat documentar în timpul domnitorului Alexandru cel Bun (1400-1432). Documentele bisericeşti atestă acest sat pentru prima dată în anul 1571, când episcopul Bernardino Querini a efectuat o vizită canonică în parohiile catolice din Moldova. Satul a cunoscut o dezvoltare firească, fiind astăzi una dintre cele mai mari comunităţi ale Diecezei de Iaşi.
Dănuţ Doboş este autorul mai multor studii monografice dedicate unor comunităţi catolice, precum Hălăuceşti (IS), Gherăeşti (NT) sau Sagna (NT), şi ne propune un nou studiu asupra acestei localităţi. Cele aproape 400 de pagini ale volumului oferă o privire completă asupra evoluţiei şi a specificului acestui sat. Cititorul întâlneşte în cuprinsul lucrării numeroase elemente de etnografie, de toponimie specifică acestui sat, obiceiuri culturale şi religioase locale, istoricul bisericii parohiale din Adjudeni (cea mai mare biserică catolică din Moldova), o caracterizare şi prezentare succintă a preoţilor ce au păstorit această comunitate de-a lungul timpului, printre care se remarcă regretatul preot Dumitru Adămuţ (un adevărat erou modern al credinţei) sau monseniorul Ioan Lucaci, care a murit de o cumplită boală în 1996.
Deosebit de interesantă este şi prezentarea preoţilor catolici originari din Adjudeni, printre care se află monseniorul Ioan Bogleş (unul dintre primii preoţi ai Diecezei de Iaşi distinşi cu demnităţi pontificale), părintele Claudiu Dumea (cunoscut autor de cărţi de spiritualitate) sau părintele Emil Dumea (autor de lucrări de istorie ecleziastică) etc. Nu sunt uitate nici persoanele consacrate, dascălii sau cadrele didactice care şi-au legat numele de istoria satului.
Lucrarea deţine un număr foarte mare de imagini de epocă, fotografii, documente, mărturii ale localnicilor, documente de arhivă, dintre care unele inedite. Este utilă nu numai pasionaţilor de istorie ecleziastică, ci şi tuturor acelora interesaţi să observe modul în care a ştiut să-şi trăiască credinţa o comunitate catolică românească.
Stud. Andrei Dumitrescu
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro