Ci ne mântuiește de cel rău. Doctrina și Ritualul exorcismelor

Pentru multi oameni din zilele noastre relatarile despre diavol au devenit simple povesti, în care nu se mai crede. Însa, dupa cum ne spune Conciliul al II-lea din Vatican, „Întreaga istorie a omenirii e strabatuta de o batalie apriga împotriva puterilor întunericului; aceasta a început de la origini si va dura, dupa cum spune Domnul, pâna în ziua de apoi” (Gaudium et spes 37).

În lupta cu aceste puteri ale întunericului preotul lui Cristos se foloseste de rugaciunea exorcismelor, a caror doctrina si ritual sunt prezentate în aceasta carte a pr. Claudiu Dumea, profesor de liturgie si parinte spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iasi.

Cartea este structurata în trei parti. În prima parte, autorul raspunde la întrebarea „Cine este si cu se ocupa diavolul”. Scrie autorul: „Numele celui mai de temut dusman al lui Dumnezeu si al omului este acela de diavol – «diabolos»”, adica acela care separa. În continuare, este prezentata învatatura biblica, cea a sfintilor parinti si a magisteriului Bisericii cu privire la diavol, dupa care se trece la prezentarea ocupatiilor diavolului, aducând diverse exemple ale actiunilor acestuia în istorie.

Capitolul al II-lea al cartii prezinta actualul Ritual al exorcismelor. În introducerea la acest capitol, autorul face o scurta incursiune în istoria ritualurilor exorcismelor, trecând apoi la expunerea principiilor generale ale Ritualului. În continuare, prezinta structura Ritualului si celebrarea ritului exorcizarii.

Capitolul al III-lea vine cu o serie de „Rugaciuni pentru uzul privat al credinciosilor care se afla în situatia de a lupta împotriva puterii întunericului”, structurate în doua parti: 1) Rugaciuni din Ritualul exorcismelor si 2) Alte rugaciuni de izgonire a Celui Rau.

Scrisa în stilul caracteristic parintelui Claudiu Dumea, cartea este de un real folos celor care vor sa afle mai mult despre cine este diavolul, dar si despre cum se poate lupta împotriva Celui Rau.

Petru Ciobanu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro