Episcopul martir Anton Durcovici: de la leagăn până la mormânt
Ștefan Lupu, coord., Episcopul martir Anton Durcovici: de la leagăn până la mormânt, Iaşi 2014, 436 p., 17×24, ISBN 978-606-578-147-4, 20 lei.
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Episcopul martir Anton Durcovici: de la leagăn până la mormânt, coordonată de Ștefan Lupu. Cartea apare în colecţia „Viețile sfinților”, formatul 17×24, are 436 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.
„Cine sunt martirii? Sunt creştini care s-au lăsat cuceriţi de Cristos, discipoli care au învăţat bine ce înseamnă «să iubeşti până la sfârşit», iubire care l-a condus pe Isus până pe cruce. Nu există iubire în rate, o iubire cu porţia. Iubirea este deplină. Şi când se iubeşte, se iubeşte până la sfârşit. Pe cruce, Isus a simţit povara morţii, povara păcatului, dar s-a încredinţat în întregime Tatălui şi a iertat. Abia reuşea să vorbească, dar şi-a dat viaţa. Cristos ne «bate» în iubire. Martirii l-au imitat în iubirea până la sfârşit”, spunea Papa Francisc, într-un discurs adresat poporului lui Dumnezeu, la Angelus.
Preasfințitul Anton Durcovici, care va fi beatificat la Iași, în ziua de 17 mai 2014, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne prezidate de prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, Eminența Sa Cardinalul Angelo Amato, a fost cu adevărat un astfel de imitator al lui Cristos, pentru că nu a pregetat să-și dea viața pentru adevăr și dreptate.
Cu această ocazie, Editura Sapientia oferă cititorilor o nouă biografie, cu titlul: Episcopul martir Anton Durcovici: de la leagăn până la mormânt”, rod al unui lung și asiduu proces de cercetare în arhive și adunare de informații de la cei care l-au cunoscut, realizat de membrii Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, coordonat de pr. prof. dr. Ștefan Lupu.
PS Petru Gherghel, succesorul episcopului Anton Durcovici la conducerea Diecezei de Iași, semnează prefața acestei biografii și o recomandă cu următoarele cuvinte: „Pe drept cuvânt, acest volum se prezintă ca o adevărată moștenire și un veritabil tezaur ce cuprinde în sine un testament de iubire pe care vrednicul preot, profesor, vicar general de București și episcop de Iași ni-l lasă pecetluit cu mărturia sa curajoasă și cu sângele său. Descoperim în noua lucrare o viață ca o continuă lecție de trăire creștină, de slujire generoasă și o chemare pe care a îndreptat-o spre cei la care a fost chemat”.
Celor care poate se întreabă de ce era nevoie de o nouă biografie a episcopului Durcovici, dacă, în ultimii ani, s-au publicat deja mai multe studii și cărți asupra vieții și activității acestuia, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, le răspunde în cuvântul introductiv: „cu trecerea timpului, [autorii] au simţit nevoia de a reaşeza şi de a corela materialele existente cu cele mai recente, uneori pornind de la alte coordonate cerute de noile date oferite de cercetarea arhivelor. Cartea impresionează prin efortul şi migala cu care autorii ei au adunat şi elaborat un material enorm, folosit, de altfel, în alte studii şi lucrări anterioare, dar completat cu noi documente la care au avut acces pe măsură ce arhivele deschise au fost mai intens cercetate”.
Volumul are subtitlul „De la leagăn până la mormânt” și, în intenția autorilor, vrea să acopere toate momentele vieții episcopului Anton Durcovici, distribuită pe șapte capitole semnate de autori care s-au remarcat de-a lungul anilor prin interesul acordat personalității episcopului Anton Durcovici.
Primul capitol, elaborat de un eminent studios al perioadei de persecuție a Bisericii din România, domnul Emanuel Cosmovici, ne introduce în tainele care stau la baza declarării ca fericit a unui martir al credinței. Al doilea capitol, semnat de părintele Alois Moraru, tratează primii ani de formare a viitorului episcop, de la nașterea sa în Deutsch-Altenburg, până la consacrarea lui preoțească (1888-1911). Al treilea și al patrulea capitol, elaborate de domnul Dănuț Doboș și de părintele Ștefan Lupu, vor să aducă un plus de lumină cu privire la perioada dintre 1911-1947, perioadă lăsată puțin în umbră de precedentele biografii. Astfel, autorii analizează activitatea lui ca preot al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (1911-1924) și ca rector al Seminarului „Sfântul Duh” din București (1924-1947). Următorul capitol (V), redactat de părintele Fabian Doboș, prezintă activitatea episcopului Durcovici în Dieceza de Iași în plină prigoană comunistă (1947-1949). Capitolul VI aparține părintelui Cornel Cadar și ilustrează foarte amănunțit arestarea, perioada petrecută în diferitele închisori din România (MAI București, Jilava, Sighet), moartea și înmormântarea episcopului (1949-1951). Ultimul capitol, redactat de postulatorul cauzei de beatificare, părintele Isidor Iacovici, ne prezintă figura complexă a unui erou al credinței, care, deși aparent a fost „învins”, este în realitate un „învingător”. Decretul papal de recunoaștere a martiriul și decizia de a-l număra printre cei „fericiți” sunt o confirmare în plus a acestei „victorii”.
Fiecare cititor poate găsi în acest volum imaginea unui om care, deşi a pierit în ochii duşmanilor săi atei, a biruit prin crucea lui Cristos. Noi îi cinstim curajul, tăria credinţei şi exemplul de a nu ceda în faţa răului, ci de a răspunde la rău prin iertare.
Laurențiu Turbuc
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro