Fericitul Ieremia Stoica din Valahia. O invitaţie la unitate
Francesco Saverio Toppi, Fericitul Ieremia Stoica din Valahia. O invitaţie la unitate, Iaşi 2014, 164 p., 14×20, ISBN 978-606-578-181-8, 15 lei.
Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Fericitul Ieremia Stoica din Valahia. O invitaţie la unitate, scrisă de Francesco Saverio Toppi și tradusă în limba română de fr. Iulian Ghiurca OFMCap. Cartea apare în colecţia Vieţile sfinţilor, formatul 14×20, are 164 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 15 lei.
Cel care priveşte cu atenţie viaţa unui sfânt, indiferent dacă acesta a trăit în primele veacuri ale creştinătăţii, în Evul Mediu, în Epoca Modernă sau în perioada contemporană, nu poate să nu rămână surprins cel puţin de transparenţa cu care acesta reuşeşte să facă vizibile harul, iubirea, milostivirea şi bunătatea lui Dumnezeu. Sfinţii sunt cei care, de-a lungul vieţii lor, au dus o muncă neobosită de purificare a sufletului lor, de renunţare la ei înșiși, de apropriere faţă de Dumnezeu.
Ei sunt cei care, în adâncul fiinţei lor, au înţeles că Isus Cristos, acest mare şi neobişnuit Învăţător, era nu doar un simplu „om al lui Dumnezeu”, ci era chiar Fiul lui Dumnezeu. Ei au ţinut să transmită şi altor oameni experienţele lor spirituale unice, precum şi generaţiilor viitoare ca pe nişte comori nepreţuite din care merită să se împărtăşească toţi oamenii.
Sfânta Ecaterina Labouré, la îndemnul Sfintei Fecioare Maria, a rostit următoarele cuvinte cu privire la aceşti „martori ai credinţei şi mărturisitori privilegiaţi ai Tradiţiei”: „Sfintii capteaza raze pe care lâncezeala noastra le stinge”. Fără sfinţi şi fără comemorarea sfinţilor din epocile trecute, creştinismul s-ar afla într-o profundă dificultate de le a vorbi oamenilor din lumea contemporană.
Astfel, Editura Sapientia vine cu un nou model demn de urmat, în persoana fericitului Ieremia Stoica din Valahia. Prin biografia (publicată cu ocazia beatificării, care a avut loc la 30 octombrie 1983) acestui mare mărturisitor valah (adică român care a trăit şi a murit la Napoli în 1625), Mons. Francesco Saverio Toppi doreşte să evidenţieze, garantând totodată o foarte scrupuloasă atenţie faţă de documente, figura umilă şi puternică, senină şi eroică în slujba săracilor şi a fraţilor bolnavi. Biografia, expusă într-un stil clar şi cursiv, conservă validitatea sa de douăzeci de ani de când a văzut lumina tiparului.
Privilegiul de a avea această importantă lucrare în limba română, sub titlul de Fericitul Ieremia Stoica din Valahia. O invitaţie la unitate, ne este oferit de către fratele Iulian Ghiurca OFMCap, cel care a realizat traducerea ei din limba italiană.
Această biografie este împărţită în şase capitole având ca fir roşu mesajul fratelui Ieremia din Valahia. Acest mesaj poate fi exprimat prin două cuvinte sugestive şi, totodată, foarte simple: contemplaţie, îmbinată în mod minunat cu acţiunea. Viaţa sa ne dă mărturie că aceste cuvinte, aceste atitudini, contemplaţia şi acţiunea, au stat la baza drumului său parcurs înspre Dumnezeu. De asemenea, viaţa sa a fost dăruită în totalitate slujirii aproapelui: uita de sine de dragul de a-i face fericiţi pe ceilalţi în lucruri mari şi mici. Alinarea unei suferinţe, procurarea unei bucurii fraţilor erau ocupaţiile sale cotidiene.
Autorul Francesco Saverio Toppi adaugă la această biografie şi un Apendice în care sunt publicate unele intervenţii valoroase ce au precedat şi au urmat evenimentul beatificării sale de către sfântul Papă Ioan Paul al II-lea cum ar fi: discursul sfântului Ioan al XXIII-lea pentru proclamarea eroismului virtuţilor fericitului Ieremia, discursul sfântului Ioan Paul al II-lea la beatificarea lui Ieremia Valahul, un studiu al istoricului român Ion Dumitru-Snagov asupra „Cadrului istoric al vieţii Fericitului Ieremia din Valahia (1556-1625)” etc.
De asemenea, la final ne sunt oferite mai multe rugăciuni în cinstea fericitului Ieremia.
Recomandăm această biografie nu doar celor interesaţi de vieţile pline de învăţăminte ale celor care s-au dedicat în totalitate cauzei lui Dumnezeu, ci şi tuturor celor care doresc să găsească în fericitul Ieremia un veritabil model de urmat în viaţa de credinţă. Ieremia oferă, prin atitudinea sa, fizionomia foarte atrăgătoare a umilului frate capucin. De această virture are mare nevoie lumea modernă, sătulă de orice fel de complicaţie şi de confuzie şi, mai ales, înfierbântată de egoism.
Laurențiu Turbuc
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro