În inima Diecezei: preot, profesor, rector, episcop. Volum omagial oferit PS Petru Gherghel de comunitatea Seminarului mare „Sf. Iosif” din Iaşi, cu ocazia sărbătoririi a 75 de ani de viață, 50 de ani de preoţie și 25 de ani de episcopat
Stefan Lupu, coord., În inima Diecezei: preot, profesor, rector, episcop. Volum omagial oferit PS Petru Gherghel de comunitatea Seminarului mare „Sf. Iosif” din Iaşi, cu ocazia sărbătoririi a 75 de ani de viață, 50 de ani de preoţie și 25 de ani de episcopat, Iaşi 2015, 288 p., 21×29, ISBN 978-606-578-205-1, 100 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut cartea În inima Diecezei: preot, profesor, rector, episcop. Volum omagial oferit PS Petru Gherghel de comunitatea Seminarului mare „Sf. Iosif” din Iași, cu ocazia sărbătoririi a 75 de ani de viață, 50 de ani de preoție și 25 de ani de episcopat, sub coordonarea pr. dr. Ștefan Lupu. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, formatul 21×30 cm, are 288 de pagini color, copertă cartonată, şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 100 lei.
Urmând lecţia magistrală a Învăţătorului ei, Biserica încă de la început, prin diferite forme şi metode, s‑a îngrijit să‑i pregătească pe cei care aveau să continue opera încredinţată apostolilor, sub coordonarea aceluiaşi maestru şi învăţător, avându-l mereu alături pe „Duhul adevărului, care îi va învăţa toate” (cf. In 14,15‑26).
Aceasta a fost calea prin care Isus a continuat şi continuă să‑şi pregătească ucenici şi apostoli, pe care să‑i învestească cu putere de sus, pentru a vesti lumina evangheliei şi adevărul credinţei: şcoala lui Isus, calea îngrijirii vocaţiei şi a creşterii în slujire, calea seminarului.
Comunitatea Seminarului Mare Diecezan din Iaşi, cu ocazia triplului aniversar al PS Petru Gherghel (75 de ani de viață, 50 de ani de slujire prezbiterală și 25 de ani ca episcop al Diecezei de Iași), a pregătit acest volum omagial ca semn de profundă recunoştinţă pentru grija Excelenței Sale față de bunul mers al Seminarului de-a lungul a aproximativ jumătate de secol.
Acest volum are patru părţi care însumează perioada cuprinsă între anul 1956, momentul redeschiderii Seminarului din Iaşi, și anul 2015. Fiecare an academic prezintă atât lista cu preoţii profesori şi formatori din Seminar, cât şi lista cu seminariştii înscriși în fiecare an. De asemenea, mai multe pagini au fost dedicate prezentării evenimentelor din cadrul anilor academici în care îl găsim prezent pe PS Petru Gherghel în viața Seminarului.
Astfel, prima parte cuprinde anii 1956-1969, perioadă în care îl întâlnim pe PS Petru Gherghel ca elev la şcoala de Cantori şi, apoi, student la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi. Anul 1965 reprezintă unul deosebit de important, deoarece, după absolvirea studiilor teologice, pe 29 iunie, la Alba-Iulia, cei 15 seminariști din anul VI primesc hirotonirea preoțească de la Preasfinţitul Márton Áron, mărturisitor al credinţei şi simbol al rezistenţei anticomuniste. După o scurtă activitate pastorală desfăşurată în parohia Barticeşti, alături de pr. Mihai Rotaru, pr. Petru Gherghel a fost numit vicar parohial la Rădăuţi, unde a lucrat împreună cu pr. Iosif Krassler, până în anul 1970.
A doua parte a acestui volum prezintă evenimentele legate de activitatea Preasfinției Sale ca profesor de teologie morală la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Această slujire o primește în toamna anului 1970, după ce pr. Andrei Gherguț (care lucra ca profesor încă din anul 1968) a fost nevoit să părăsească seminarul din cauza presiunii exercitate de Departamentul Cultelor.
După 5 ani de activitate didactică, la începutul anului academic 1975-1976, pr. Petru Gherghel este desemnat de PS Petru Pleșca să preia conducerea Institutului Teologic. În calitate de rector, s-a îngrijit de buna formare a seminariștilor, dar și de refacerea clădirii seminarului. Aceste evenimente sunt prezentate în cea de-a treia parte a acestui volum.
Ultima parte, cea mai voluminoasă are în vedere perioada cuprinsă între anii 1978-2015. La câteva zile după groaznicul cutremur, în ziua de 19 martie 1977, în ziua sfântului Iosif, patronul Seminarului, a trecut la cele veşnice păstorul Diecezei de Iaşi, PS Petru Pleşca. La conducerea Diecezei de Iaşi a urmat pr. Andrei Gherguţ, în calitate de ordinarius substitutus. Trimişii Sfântului Scaun, consultând clerul local, l-au propus autorităţilor statului pe pr. Petru Gherghel, care l-au acceptat. Astfel, pe data de 21 februarie 1978, Papa Paul al VI-lea l-a numit pe pr. Petru Gherghel, în vârstă de doar 38 de ani, la cârma Diecezei de Iaşi, în calitate de Ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici. În această calitate, a condus Dieceza de Iași, implicându-se totodată și în viața Seminarului, până în anul 1990, moment în care este consacrat episcop diecezan de Iași. Consacrarea a avut loc pe 1 mai 1990, pe treptele de la intrarea în seminar.
Întreaga sa activitate, ca simplu preot, ca profesor de teologie morală, ca rector al seminarului, ca administrator apostolic și apoi ca episcop diecezan de Iași, a fost îndreptată spre creșterea spirituală a credincioșilor și, în special, a comunității Seminarului, pe care l-a numit „inima inimii Diecezei”. Aproape în fiecare moment important al unui an academic (deschiderea anului academic, pomenirea tuturor credincioșilor răposați, diaconatul, concertul de Crăciun, academiile susținute de seminariști, simpozioanele organizate de conducerea Seminarului, instituirea de lectori, acoliți, hramul seminarului etc.) îl găsim pe PS Petru Gherghel alături de comunitatea seminarului.
Preoţii profesori și formatori, seminariştii şi surorile din comunitatea Seminarul Mare Diecezan „Sfântul Iosif” din Iaşi îi mulţumesc cu această ocazie PS Petru Gherghel pentru grija părintească arătată faţă de Seminar în toţi aceşti ani şi îi doresc să aibă mereu o „inimă” tânără, puternică şi docilă la chemarea Păstorului.
Laurenţiu Turbuc
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro