Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului
Fabian Doboş, coord., Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului, Iași 2015, 356 p., 14×20, ISBN 978-606-578-213-6, 25 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului, volum coordonat de pr. dr. Fabian Doboș. Cartea apare în colecţia „Istoria Bisericii”, formatul 14×20 cm, are 356 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 25 lei.
În lucrarea de față sunt publicate conferințele simpozionului internațional „Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului”, desfășurat la sediul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, în ziua de 8 mai 2014. Simpozionul a fost coordonat de pr. dr. Fabian Doboș, profesor de istoria Bisericii la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității Al.I. Cuza din Iași. Principalele motive care au dus la organizarea acestui simpozion au fost împlinirea a 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 și beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, celebrată la Iași, în ziua de 17 mai 2014.
Primul studiu îi aparține pr. Jan Mikrut, profesor la Universitatea Gregoriana din Roma, și tratează tema Ioan Paul al II-lea: Un nou sfânt al Bisericii Catolice. Experiența totalitarismelor și noua viziune despre Europa după căderea Zidului Berlinului. Î acest studiu, autorul subliniază modul în care personalitatea și pontificatul Papei sfântul Ioan Paul al II-lea au influențat schimbarea istoriei comunismului. Contribuția papei polonez la căderea comunismului rămâne neuitată și a avut un rol decisiv în căderea Zidului Berlinului și în reunirea pașnică a Germaniei în 1989-1990.
Un alt luptător neobosit împotriva „ciumei roșii” a fost Ignacy Tokarczuk (1910-2012), episcop al Diecezei de Przemyśl (sud-estul Poloniei) în perioada 1965-1993. Autoritatea sa morală și atitudinea sa decisă și inflexibilă față de realitatea comunistă, rolul său important în cadrul episcopatului polonez, precum și modul în care el a influențat în mod decisiv și semnificativ evenimentele și viața diecezei din acel timp ne sunt descrise în: Ignacy Tokarczuk (1910-2012) – Un episcop neînfrânt, studiu semnat de pr. Marek Inglot SJ, profesor la Universitatea Gregoriana din Roma.
De-a lungul istoriei bimilenare a Bisericii, au fost mulți cei care s-au ridicat împotriva credinței creștine, însă prigonirea Bisericii a atins un punct culminant în secolul al XX-lea, odată cu comunismul și teoriile sale antireligioase, anticreștine, antiecleziale. Despre poziția Bisericii față de aceste persecuții a tratat pr. Petru Ciobanu, preot al Diecezei de Chișinău, în studiul Condamnarea comunismului în magisteriul pontifical de la Pius al IX-lea la Paul al VI-lea.
Sfântul Scaun a acordat mereu o atenție deosebită consiliilor, conferințelor și congreselor internaționale, diplomații săi fiind prezenți atât în calitate de observatori, cât și în calitate de participanți. Domnul dr. Anton Coșa abordează tema relațiilor diplomatice ale Sfântului Scaun cu statele din blocul comunist în studiul Diplomație pontificală. Sfântul Scaun și țările comuniste din Europa Centrală și de Est.
Despre situația Bisericii Catolice din Republica Moldova în vremurile tulburi ale prigoanei bolșevice tratează domnul profesor dr. Ion Gumenâi, de la Universitatea din Chișinău, în studiul: Politica antireligioasă a puterii sovietice din RASSM și rezistența Bisericii Romano-Catolice. Autorul prezintă reacția Bisericii Romano-Catolice din RASSM (Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească) față de politicile de decreștinare întreprinse de URSS.
Pentru catolicii din Dieceza de Iași, un exemplu de rezistență prin credință împotriva prigoanei comuniste este fericitul episcop martir Anton Durcovici, al cărui martiriu nu a fost altceva decât încoronarea unei vieți de sfințenie. La evocarea imaginii acestui martir au contribuit pr. Alois Moraru, cu studiul: Anton Durcovici: de la leagăn până la poalele Calvarului, și pr. Cornel Cadar cu studiul: Arestarea, ancheta și moartea episcopului Anton Durcovici.
Un alt exemplu strălucit de rezistență împotriva prigoanei comuniste în România este fericitul Vladimir Ghika. Despre personalitatea fericitului martir Vladimir Ghika au scris domnul dr. Emanuel Cosmovici în studiul Atacul stalinist împotriva Bisericii Catolice din România. Răspunsul Monseniorului Ghika, și pr. Fabian Măriuț în studiul Fericitul Vladimir Ghika – preot, prinț și martir.
Volumul se încheie cu studiul pr. dr. Iulian Faraoanu, profesor de exegeză la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași: Adevăr și istorie în Sfânta Scriptură, în care abordează raportul dintre adevăr și istorie din perspectiva biblică.
Studiile publicate în cartea Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului demonstrează încă o dată că adevărul creștinismului, în ciuda oricărei persecuții, este veșnic. Tocmai de aceea, exemplul pe care mulți creștini l-au dat timpurile de persecuție rămâne un imbold pentru fiecare urmaș al lui Cristos.
De aceea, lucrarea de adresează tuturor celor care vor să cunoască și să re-cunoască două aspecte: în primul rând, credința noastră de azi își are rădăcinile și se hrănește din sângele martirilor de ieri și, al doilea aspect, faptul că efortul celor care au luptat împotriva unei ideologii bolnave este zadarnic fără o corectă înțelegere și exercitare a libertății noastre de azi.
David Eduard Cristian
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro