În umbra crucii. Articole şi studii despre viaţa şi activitatea episcopului Anton Durcovici

Ştefan Lupu, coord., În umbra crucii. Articole şi studii despre viaţa şi activitatea episcopului Anton Durcovici, Iaşi 2013, 556 p., 17×24, ISBN 978-606-578-124-5, 35 lei.

  Imaginea lui Cristos, păstorul cel bun, care îşi dă viaţa pentru oile sale şi care le poartă la păşuni verzi, nu poate fi uitată niciodată, fiind înscrisă în istoria omenirii ca manifestare a iubirii Părintelui veşnic, Tatăl nostru din ceruri. „Cristos cel înviat din morţi nu mai moare, moartea nu mai are nicio putere asupra lui” (Rom 6,9). Cristos este viu şi prezent în istoria noastră şi continuă să ne ofere viaţa sa prin Cuvântul său şi prin sacramentele sale. Cristos, păstorul cel bun, este prezent în lume şi prin aleşii săi, prin episcopi şi preoţi.

   Acest an, 2013, pentru Dieceza de Iaşi are o semnificaţie deosebită – 125 de ani de la naşterea episcopului martir dr. Anton Durcovici (s-a născut la 17 mai 1888 în Bad Deutsch-Altenburg, Austria), precum şi 65 de ani de la consacrarea sa episcopală (5 aprilie 1948). De asemenea, anul 2013, este anul în care (mai exact, la 31 octombrie), după un lung proces, papa Francisc a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul de recunoaștere a martiriului lui Anton Durcovici, ucis din ură față de credință în închisoarea de la Sighet (10 decembrie 1951).

   Deşi de la moartea episcopului Anton Durcovici în închisoarea de la Sighet a trecut mai bine de jumătate de secol, cei care l-au cunoscut îi păstrează vie amintirea. Pentru aceştia, dar şi pentru cei care l-au descoperit în paginile unor lucrări, preotul „cu părul cărunt, cu ochii albaştri, limpezi, care te pătrundeau până în adâncul sufletului” rămâne un reper moral, un intelectual al vremii sale, un om care a arătat că „nimic nu este în zadar, că nu se termină totul în gol”.

   Editura Sapientia, prin munca de coordonare a părintelui Ştefan Lupu, prezintă cititorilor cartea În umbra crucii – o culegere de articole, studii, amintiri – dedicată acestui slujitor al lui Dumnezeu, Anton Durcovici. Titlul acestui volum vrea să scoată în evidenţă consecvenţa cu care acest venerabil episcop şi-a purtat crucea, atât în timpul episcopatului său, cât şi în faţa securităţii, rămânând mereu „în umbra crucii”.

   Întreaga sa viaţă, din primele clipe ale copilăriei și pe tot parcursul studiilor şi ministerului său sacerdotal, este o mărturie vie a unei iubiri unice şi fără rezerve faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni. Toţi cei care l‑au cunoscut şi i‑au fost ucenici sau au avut bucuria să‑i stea în preajmă, dau mărturie cu competenţă şi entuziasm despre sufletul său nobil şi despre iubirea sa, asemănătoare lui Cristos, care „iubindu‑i pe ai săi care erau în lume, i‑a iubit până la sfârşit” (In 13,1).

   Lucrarea se deschide cu un cuvânt introductiv al PS Petru Gherghel, cu câteva cuvinte din partea PS Aurel Percă, în semn de preţuire faţă de martirul Durcovici, un cuvânt de salut din partea arhiepiscopului de Viena, Christoph Schönborn şi o prefaţă realizată de părintele coordonator, Ştefan Lupu.

   Lucrarea În umbra crucii, structurată în cinci părţi, face parte dintr-un amplu proiect al Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi şi care vizează recuperarea istorică a unei personalităţi complexe a Bisericii noastre locale, proces ce a fost iniţiat imediat după prăbuşirea regimului comunist din România.

   Prima parte conţine predicile, cuvântările, scrierile pastorale şi circularele pe care Preasfinţitul Petru Gherghel le-a dedicat în perioada 1990-2013 cunoaşterii vieţii şi martiriului ilustrului său predecesor la cârma Diecezei Romano-Catolice de Iaşi.

  Partea a doua a volumului conţine articole şi studii despre viaţa episcopului Anton Durcovici. O parte a acestora reprezintă cele mai noi rezultate istorice şi arhivistice obţinute de cercetătorii implicaţi în recuperarea memoriei istorice a episcopului martir, în timp ce altele au fost publicate iniţial în reviste de specialitate în ultimele două decenii.

   Partea a treia este constituită în totalitate din articole comemorative privindu-l pe episcopul Anton, majoritatea acestora fiind publicare iniţial în paginile recistei diecezane „Lumina creştinului”. În cadrul acestei secţiuni apare şi discursul rostit de Înalt Preasfinţitul dr. Ioan Robu, în cadrul simpozionului omagial „120 de ani de la naşterea episcopului martir dr. Anton Durcovici” (Iaşi, 16 mai 2008).

   Partea a patra conţine amintiri ale unor persoane care l-au cunoscut pe episcop, anumite evocări ale unor pelerinaje diecezane efectuate după anul 2001 la Sighetu Marmaţiei, relatări ale unor manifestări care au avut loc la Bad Deutsch-Altenburg, un scurt istoric al cauzei de beatificare, dar şi mai multe creaţii literare ale unor admiratori ai episcopului: Părintele Claudiu Dumea şi Petru Ciobanu.

   În sfârşit, partea a cincea, intitulată „Anton Durcovici – Viaţa în imagini”, conţine fotografii ale episcopului, grupate în funcţie de principalele perioade din viaţa acestuia, începând cu anii de formare din cadrul Seminarului arhidicezan „Sfântul Duh” din Bucureşti (1901-1911) şi până în perioada în care a condus Dieceza de Iaşi, plus fişele personale de la închisoarea din Sighet.

   Regăsim în cuprinsul acestei lucrări numele tuturor cercetătorilor care în ultimii 20 de ani şi-au făcut un ideal de credinţă din a cerceta şi a readuce la lumină aspectele cele mai complexe ale vieţii şi martiriului episcopului de Iaşi, Anton Durcovici, pe baza unor investigaţii tenace în arhivele interne şi externe, precum şi în arhivele fostelor instituţii ale represiunii comuniste.

   Fiecare cititor poate găsi în acest volum imaginea unui om care, deşi a fost ucis de duşmanii atei ai Bisericii, a biruit prin crucea lui Cristos. Poate fi şi un impuls puternic pentru credinţa poporului român care, chiar dacă nu se află sub influenţă totalitară, este lovită de numeroase încercări, mult mai periculoase decât cele din trecut şi care poate găsit în figura episcopului un veritabil model de statornicie în credinţă. „Duceţi crucea Mântuitorului care s‑a răstignit pentru păcatele noastre, căci va veni ziua învierii şi pentru mult încercatul popor român”, spunea episcopul Durcovici părintelui Friedrich înainte de a muri.

Laurențiu Turbuc

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro