Ioan de la Salle: Puterea de a da viață

Teresio Bosco, Ioan de la Salle: Puterea de a da viață, Iași 2007, 92 p., 20 x 14, ISBN: (978)-973-8980-11-2, 8 RON.

Prezenta lucrare vede lumina tiparului în limba româna prin traducerea realizata de pr. Ioan Bisog. Ea este realizata sub coordonarea comunitatii „Casa La Salle” din Pildesti, Neamt, în care Fratii Scolilor Crestine lucreaza pentru o educatie crestina de calitate.

    Aceasta carte doreste sa fie un scurt portret al unuia dintre cei mai mari sfinti ai perioadei moderne, sfântul Ioan Baptist de La Salle, care a întemeiat Congregatia Fratii Scolilor Crestine (FSC), prezenti în România înca din 1861. Aceasta congregatie, fondata la începutul secolului al XVIII-lea de parintele francez La Salle, a dorit sa fie o lumina în întunericul acestei lumi, un garant pentru o educatie crestina si umana, mai ales în zilele noastre, când adesea eroarea capata valoarea de adevar, iar relativismul devine o religie de nivel universal.

    În 1719, când Ioan de La Salle parasea aceasta lume, existau în Franta 26 de scoli întemeiate de el, iar la acea vreme se deschisese si la Roma o scoala în spirit lasallian. În acel timp existau deja 274 de frati care se îngrijeau de peste 9.000 de elevi. Dincolo de persecutii, de incertitudini si de neîncrederea pe care au manifestat-o anumite cercuri ostile Bisericii, congregatia s-a dezvoltat asemenea unui graunte de mustar, ajungând ca astazi sa-si desfasoare activitatea în peste 80 de tari, în centre didactice de diferite grade, de la gradinite la universitati; circa 80.000 de frati si cadre didactice se ocupa de formarea a peste un milion de copii si tineri din cele mai diverse rase si culturi. Datorita meritelor si eforturilor depuse pentru educatia crestina, Papa Pius al XII-lea l-a proclamat la 15 mai 1950 patron special al educatorilor crestini.

    Prezentul volum se bucura de o serie de ilustratii foarte sugestive care au menirea de a familiariza cu spiritul dinamic al cartii, dar si cu spiritul de formare al sfântului Ioan Baptist de La Salle.

A. Dumitrescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro