Viața sfântului Toma de Aquino

Michel de Paillerets, Viața sfântului Toma de Aquino, Iași 2007, 124 p., 20 x 14, ISBN: (978)-973-8980-12-9, 10 RON.

  Acest volum vede lumina tiparului pentru prima oara în limba româna, sub traducerea lui Dan Burcea. Sub titlul modest si simplu al acestei carti se ascunde biografia unui titan al teologiei si al filosofiei catolice din perioada scolastica (sec. XI-XIII).

   Sfântul Toma de Aquino s-a nascut în 1225 la castelul Roccasecca de lânga Napoli, în familia contilor de Aquino. A beneficiat de o aleasa educatie din partea calugarilor benedictini, dar dorinta lui cea mai arzatoare era aceea de a intra în Ordinul Predicatorilor (Dominican), ai carui membri îsi duceau traiul zilnic în saracie si studiu. Dupa anumite piedici puse la cale de familia sa, i se permite în cele din urma sa devina dominican, dupa care studiaza teologia si filosofia la Köln, unde este elevul sfântului Albert cel Mare, si la Paris. Promovat doctor în teologie, devine profesor la Universitatea din Paris. Fire retrasa si umila, îi uimea pe contemporanii sai cu inteligenta sa deosebita, cu elocventa si claritatea gândirii sale. A murit în 1274, în timp ce se îndrepta spre Lyon, unde urma sa participe la conciliul ecumenic convocat acolo de papa Grigore al X-lea.

    Urmas al traditiei parintilor Bisericii, era, fara nici o îndoiala, un Doctor Divinitatis (doctor în divinitate), cum era numita teologia în calitate de stiinta a lui Dumnezeu, sau, dupa denumirea tomista, „doctrina sacra”, dupa cum se exprima papa Ioan Paul al II-lea.

    Aceasta lucrare, desi de dimensiuni relativ reduse, ofera o bogatie impresionanta atât în ceea ce priveste calitatea textului, cât si în privinta expunerii doctrinei tomiste, ilustrata printr-o serie de fragmente din opera sa sau din critica autorizata a Bisericii despre gândirea sa. Lucrarea se adreseaza nu doar studentilor la filosofie, ci si tuturor acelora interesati sa cunoasca figura unuia dintre cei mai mari gânditori ai Bisericii Catolice, a carei existenta a luminat si lumineaza înca doctrina teologica.

A. Dumitrescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro