Istorie creştină în 365 de zile

Emil Dumea, Istorie creştină în 365 de zile, Iași 2023, 370 p., 14×20, ISBN 978-606-578-538-0, 35 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Istorie creştină în 365 de zile, scrisă de pr. dr. Emil Dumea. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 14×20, are 370 şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei. 

În aceste scurte prezentări ale unor evenimente și personaje din bimilenarul drum al Bisericii, am încercat să fixez în cuvinte frânturi din ampla, frumoasa, edificatoarea și complicata istorie creștină. Am dorit să conturez portrete ale persoanelor sau redări sintetice ale evenimentelor care au legătură cu o anumită dată calendaristică, pornind de la prima zi a anului până la ultima.

Am selectat ceea ce am considerat că este mai semnificativ pentru istoria universală catolică, dar nu am neglijat nici spațiul catolic (și nu numai catolic) din România. Aceste scurte „portrete” nu alcătuiesc nicidecum o Istorie a Bisericii, ci reprezintă doar simple piese într-un mozaic imens creștin care străbate două milenii.

Cititorul poate găsi în fiecare zi a anului un eveniment, un exemplu, un model care îl poate îmbogăți cultural și spiritual, sau îi poate satisface o simplă curiozitate științifică.

În cele scrise am încercat să fiu cât mai imparțial și echidistant, deși sunt conștient că orice autor are o scară proprie de valori și scopuri, iar o neutralitate absolută nici nu poate exista.

Întrucât nu poate exista niciun copac fără rădăcini, asemăn aceste mici portrete cu o sevă necesară pentru viața arborelui vieții oricărui creștin. Istoria nu este doar învățătoarea vieții; viața însăși nu poate exista fără o istorie a ei. Aș dori ca cele scrise să fie considerate în această optică, drept niște picături ale limfei vitale care hrănește viața oricărui botezat, în primul rând a celui care face parte din Biserica Catolică.

Sunt conștient de limitele muncii mele; a trebuit să selectez diferite izvoare tipărite și în format electronic. Am încercat să confrunt exactitatea informațiilor, iar dacă s-au mai strecurat greșeli sau inexactități, sigur nu au fost voite și cer scuze și înțelegere.

În literatura tipărită în limba română, sper ca această carte să reprezinte o îmbogățire într-un sector care cu siguranță are nevoie de noi lucrări de acest fel. Există multe cărți asemănătoare, care au o finalitate mai ales spirituală, de edificare sufletească. Eu am intenționat să aduc modesta mea contribuție la îmbogățirea cultural-istorică a literaturii în limba română.

Lectură plăcută și folositoare cititorilor, cărora le dedic cu drag aceste pagini!

Pr. dr. Emil Dumea