Les catholique de Moldavie. Histoire d’une minorité religieuse de Roumanie

Jean Nouzille, Les catholique de Moldavie. Histoire d’une minorité religieuse de Roumanie, Iași 2008, 434 p., 17×24, ISBN 978-973-8980-31-0, 35 RON.

Prezenta romano-catolica pe teritoriul de la rasarit de Carpati, în mileniul al doilea si mai departe, este atestata de multitudinea de documente pastrate în cea mai parte, în arhivele bisericesti, îndeosebi în cele centrale, romane, ale Sfântului Scaun, ale Congregatiei „de Propaganda Fide” si ale Ordinului Franciscan.
Deoarece catolicii din acest teritoriu vast au avut parte, pâna catre sfârsitul secolului al 19-lea, de un regim misionar, istoria lor a fost scrisa, în general, prin relatarile trimise superiorilor lor, de cei care i-au asistat duhovniceste.
Unii autori, dinafara Moldovei, de etnii si confesiuni diferite, au scris despre catolicii de aici, însa, de prea multe ori, lacunar si tendentios., ca de pilda: Benk? Jozsef, în Milkovia sive antiqui episcopatus Milkoviensi per terram transilvanicam maxima dioeceseos suae parte…, în doua volume, publicate la Viena în 1781; Kemeny Jozsef, în Ueber das Bisthum und das Franziskaner Kloster zu Bukov (recte Bacau) in der Moldau, Hermannstadt, 1846; Schmidt Wilhelm, în Romano-catholici per Moldaviam episcopatus et rei romano-catholicae res gestae, Budapesta, 1887; Rosetti Radu, în Despre ungurii si episcopiile catolice din Moldova, în Analele Academiei Române, seria II, vol. 27, Bucuresti, 1905, p. 247-332.
De-abia dupa înfiintarea Episcopiei Romano-Catolice de Iasi, în 1884, si ridicarea de cler indigen, din rândurile acestuia unii s-au încumetat sa prezinte trecutul catolic de pe aceste meleaguri, într-o lumina cât mai clara. Îi amintim pe câtiva: dr. Ioan Ferent, într-una din lucrarile sale, Cumanii si episcopia lor, în „Cultura Crestina”, 1922-1925, Blaj; Petru Tocanel, în Storia della Chiesa Cattolica in Romania, 3 volume, Padova, 1960-1967; Iosif Gabor, OFMConv. ne-a lasat în manuscrise mii de pagini, mai cu seama în Ierarhia Catolica a Moldovei, în trei volume.
Istoricul francez Jean Nouzille, fost elev al Scolii speciale militare de la Saint Cyr-Coétquidam, vechi ofiter de cariera si specialist în istoria Europei centrale si de sud-est. Doctor în litere din 1979, el a predat cursuri de istorie a relatiilor internationale, la mai multe universitati din Franta. În calitate de presedinte al Comitetului european de istorie si strategie balcanica, s-a interesat în mod deosebit de istoria românilor. Rod al unor cercetari de exceptie este lucrarea Transylvanie, terre de contacts et de conflits, publicata de doua ori în limba franceza, în 1992 si 1994, tradusa în limba româna în 1995, apoi în limba engleza în 1996, în limba greaca în 1997, în limba maghiara în 1997 ti în limba italiana în 1998. Cartea este o contributie foarte importanta pentru cunoasterea istoriei complexe a Transilvaniei.
În primii ani ai secolului al 20-lea, profesorul Nouzille întreprinde cercetari asidue cu privire la teritoriul de la rasarit de Carpati, mai cu seama acela dintre Prut si Nistru, concretizate în lucrarea Moldavie, histoire tragique d’une région europeenne, care apare în primul trimestru al anului 2004, la Editura Bielar-Strasbourg, ca un omagiu la al cincilea centenar de la moartea lui Stefan cel Mare (2 iulie 1504).
Ne-am cunoscut deja în timpul când lucra la aceasta carte, în care a dedicat câteva pagini, prezentei catolice în Moldova, în secolele 17 si 18.
Cartea a fost tradusa în limba româna si publicata la Editura Prut din Chisinau, în 2005, si prezentata în toamna aceluiasi an la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi.
„Cântecul sau de lebada” este lucrarea închinata catolicilor din Moldova: Les catholiques de la Moldavie, histoire d’une minorité religieuse de Roumanie. E prima carte de anvergura, de acest fel, în limba franceza, bazata pe surse valoroase si pe o bibliografie impresionanta. Cele noua capitole ale cartii, care însumeaza 424 de pagini, prezinta , în etapele sale deosebite, istoria catolicismului de pe aceste meleaguri: originile crestine, primele episcopii catolice din secolele 14 si 15, criza provocata de husitism si protestantism în secolul al 16, contra-reforma evidentiata prin înfiintarea Episcopiei de Bacau (secolele 17 si 18), catolicii din Moldova în secolul al 19-lea si prima jumatate a secolului al 20-lea, momentul tragic al instaurarii regimului comunist si situatia din timpul regimului comunist (1945-1989). Ultimul capitol, al noualea, se ocupa cu perioada actuala a Renasterii vietii catolice de dupa caderea dictaturii ceausiste.
Cercetarea profesorului Nouzille se vrea temeinica si echidistanta. Din nefericire, boala necrutatoare care i s-a agravat în ultimul an de viata nu i-a îngaduit sa revizuiasca în întregime vastul material si sa-si vada încununata munca titanica pe care a depus-o, cartea fiind tiparita în 2008 prin bunavointa PS Petru Gherghel, episcopul de Iasi, si grija asidua a Editurii „Sapientia” din Iasi.
Profesorul Jean Nouzille a încetat din viata în primele zile ale lunii februarie 2007, la Strasbourg. Publicarea cartii sale, cu amabila încuviintare a familiei Nouzille, constituie un omagiu si deosebita recunostinta aduse autorului.
Într-un viitor apropiat, lucrarea va apare si în limba româna.

Pr. Anton Despinescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro