Viața episcopului Anton Durcovici, martir al Bisericii Catolice din România

Fabian Doboș, Viața episcopului Anton Durcovici, martir al Bisericii Catolice din România, Iași 2010, 40 p., 11×16, ISBN 978-973-8980-90-7, 1,5 RON.

   Dintodeauna au existat crestini care, ascultatori fata de cuvintele lui Isus Cristos, l-au imitat în mod perfect, dându-si viata pentru credinta.

   Printre milioanele de oameni care, de-a lungul veacurilor, au raspuns afirmativ chemarii la martiriu se numara si episcopul romano-catolic de Iasi dr. Anton Durcovici (1947-1949), mort în închisoarea comunista de la Sighetu Marmatiei în 1951. Viata sfânta a acestui martir a fost deseori scoasa în evidenta de numeroase persoane care l-au cunoscut. Multi catolici au primit din mâinile sale diferite sacramente; numerosi tineri l-au avut ca superior în Seminarul din Bucuresti, unde Anton Durcovici a fost rector între anii 1924-1947; unii catolici în vârsta din Iasi povestesc cu mare veneratie despre figura episcopului Durcovici.

   Însa cuvintele zboara mult prea repede pentru a putea lasa în istorie amprenta atât de puternica a episcopului martir. Tocmai de aceea, dupa evenimentele din 1989, unii cercetatori (Florian Müller, Eduard Ferent, Anton Despinescu, Danut Dobos, Wilhelm Danca) au redactat câteva biografii ale acestui martir. Lucrarile acestora sunt bazate pe documente din arhivele ce pastreaza memoria episcopului, dar si pe marturii personale.

   Prezenta biografie are la baza textele redactate de autorii amintiti mai sus.

   Scopul acestei brosuri este acela de a prezenta tuturor credinciosilor, în termeni simpli, viata exemplara a martirului Anton Durcovici, cu intentia de a-i convinge pe cât mai multi dintre ei sa intensifice rugaciunile pentru a grabi momentul beatificarii sale.

Pr. dr. Fabian Dobos

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro