Maica Tereza de Calcutta

Guillemette de La Borie, Maica Tereza de Calcutta, Iași 2004, 90 p., 14×20, ISBN: 973-8474-31-0, 10 RON.

Asemenea sfântului Vincentiu de Paul de altadata, Maica Tereza, prin mesajul si actiunea ei nestavilita, a lasat o amprenta profunda asupra crestinismului din secolul al XX-lea. Fondatoare a Misionarelor Caritatii, în numele iubirii, ea a decis, într-o zi, sa-si consacre viata muribunzilor si saracilor din Calcutta. La moartea ei, în 1997, papa Ioan Paul al II-lea nu a ezitat sa declare: „Celor napastuiti de soarta, ea le-a facut cunoscuta gingasia lui Dumnezeu Tatal, care iubeste fiecare creatura… Mergând pe urmele evangheliei, ea a devenit bunul samaritean pentru orice persoana întâlnita, pentru orice fiinta tulburata, suferinda si dispretuita”.

   Scrisa de jurnalista franceza Guillemette de La Borie, aceasta biografie nu se mul­tumeste sa traseze doar itinerarul istoric al „sfintei din Calcutta”, care porneste din Albania, tara sa de origine, si merge pâna în India cea multiculturala, de la învata­mântul clasic predat copiilor din societatea înalta pâna la îngrijirea neobosita a sara­cilor… Ea subliniaza, mai ales, o personalitate de exceptie, dârza si hotarâta, uneori contestata, si propune un portret spiritual în care se evidentiaza o experienta mistica si în care predomina spiritul daruirii de sine, al saraciei si al rugaciunii. Într-o Indie plina de viata dar si de drame, ea a stiut sa transmita un mesaj de pace si de compasiune, care a devenit universal.

   Cartea are o prefata intitulata „Îngerul din Calcutta – un chip de neuitat”, sem­nata de prelatul A. Holenstein, în care se spune, printre altele: „M-am întâlnit în viata mea si în timpul activitatii pe care o desfasor de peste 50 de ani pentru Biserica misionara, cu multi oameni, însa nimeni nu mi-a lasat înca o impresie asa de profunda ca acest chip de femeie, simplu, si totusi atât de maret si exemplar. Un apostol al cari­tatii, autentic, convingator, daruirea de sine, aducerea luminii si a iubirii în mijlocul saraciei si a mizeriei – aceasta a fost viata ei”.

Ștefan Lupu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro