Paul din Tars

Josef Holzner, Paul din Tars, Iași 2002, 278 p., 14×20, ISBN: 973-85634-7-X, 15 RON.

 Se spune ca sfintii sunt „ferestre spre Infinit” sau „ferestrele Infinitului”. Este adevarat. Cine priveste cu atentie viata unui sfânt, indiferent daca acesta a trait la începuturile Bisericii, în Evul Mediu sau în perioada contemporana, nu poate sa nu ramâna surprins de transparenta cu care acesta face „vizibile” harul, iubirea, milostivirea lui Dumnezeu. Sfintii sunt cei care, de-a lungul vietii lor, au dus o munca neobosita de purificare, si astfel, „fereastra” lor a devenit transparenta pentru lumina lui Dumnezeu.

   Sfintii sunt mereu actuali, pentru ca mesajul lor este mereu actual. Din vietile sfintilor învatam ca omul nu este un absolut în sine, nu este o „monada” închisa în orizontul acestei lumi, ci este o „persoana” chemata sa mearga „dincolo”, spre Infinit. Însa omul nu ar putea sa mearga spre Dumnezeu, daca Dumnezeu nu l-ar fi „vizitat” mai întâi, daca Fiul lui Dumnezeu nu si-ar fi stabilit „cortul” în ambianta vitala în care omul îsi desfasoara existenta. Sfintii sunt cei care s-au hotarât sa-si zideasca „locuinta” înlauntrul acestui „cort” al lui Dumnezeu.

   Într-un context socio-cultural post-ideologic, când tot mai multi contemporani par sa piarda adevaratul sens al vietii, nevoia unor modele, a unor „indicatoare” de sens, este mai mult decât necesara. Din acest motiv, Editura „Sapientia” si-a propus, prin colectia „Vietile sfintilor”, sa aduca la cunostinta cititorilor biografiile celor mai reprezentativi sfinti ai Bisericii, biografii care sa invite la reflectie si la imitare.

    Cap de serie în aceasta colectie este sfântul Paul din Tars, Apostolul neamurilor, cel care a „îndraznit” sa spuna: „Fiti imitatorii mei, dupa cum eu sunt imitatorul lui Cristos” (1Cor 11,1). Numarul studiilor dedicate sfântului Paul este impresionant, dintre acestea, putine au devenit asa de cunoscute cum este cel al lui Josef Holzner: Paulus. Secretul acestui succes consta în faptul ca autorul, în cartea sa, pe lânga un studiu psihologic si o sinteza a teologiei pauline, îi ofera cititorului si o biografie a sfântului Paul în sensul deplin al cuvântului. Caracterul deosebit al cartii consta tocmai în grija si maiestria cu care prezinta imaginea Apostolului neamurilor pe fundalul istoriei culturale, spirituale si religioase a timpului sau.

    Josef Holzner s-a nascut la 12 decembrie 1877, în localitatea Dorfen din Bayern (Germania). Dupa terminarea studiilor gimnaziale, a intrat în seminar si, apoi, si-a continuat formarea preoteasca la Roma, în Colegiul Germanicum. Pe data de 28 octombrie 1901, a fost sfintit preot. A lucrat ca paroh de Lenggries (Bayern) si, apoi, ca profesor de religie la o scoala din München. Numeroasele cunostinte adunate în urma calatoriilor efectuate prin diferite tari, precum si însusirea mai multor limbi straine, l-au ajutat sa înteleaga mai bine viata Apostolului neamurilor. Josef Holzner a murit la 8 noiembrie 1947, la München.

    Cartea lui Holzner, Paulus, aparuta la Editura „Herder” (Freiburg im Breisgau, Germania), a cunoscut pâna acum 25 de editii si a fost tradusa în 8 limbi. Traducerea în limba româna a fost realizata pentru prima data pe la mijlocul anilor ’60 de catre pr. Anton Bisoc, dar a circulat într-un cerc restrâns, din cauza conditiilor socio-politice de atunci. Acum suntem bucurosi sa punem la dispozitia cititorilor aceasta traducere realizata dupa editia din 1964, publicata de Editura „Herder” într-o forma prescurtata.

   Speram ca lectura cartii Paul din Tars sa le aduca cititorilor o mai buna cunoastere a vietii, a activitatii si a scrierilor Apostolului neamurilor, precum si a trairii crestinilor de la începutul istoriei Bisericii.

Stefan Lupu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro