Prințul Gonzaga. O biografie a sfântului Alois

Wilhelm Hünermann, Prințul Gonzaga. O biografie a sfântului Alois, Iași 2002, 268 p., 14×20, ISBN: 973-85634-8-8, 15 RON.

Exista mai multe biografii ale sfântului Alois, însa aceasta este cu totul una speciala. Autorul Wilhelm Hünermann face o istorie romantata a vietii printului Gonzaga într-o maniera foarte interesanta si captivanta pentru orice cititor de orice vârsta si formare intelectuala. Hünermann surprinde cele mai semnificative momente din viata printului.

   Nascut la 9 martie 1568, la Castiglione delle Stiviere, copilaria lui Alois este marcata de modelul medieval „sapientia et fortitudo”, el fiind atras de viata militara, rudimentara si brutala ca mod de manifestare, de mânuirea armelor si limbajul dur si uneori suburban al cadrelor militare. Exemplul tatalui este unul de referinta, tânarul fiind educat pentru a deveni viitorul stapân de Castiglione. Însa descoperind ca Dumnezeu îl cheama în alta parte, Alois renunta la stralucirea familiei sale nobile, la titlul si mostenirea pamânteasca, pentru a se dedica în totalitatea fiintei sale idealurilor crestine, dobândind înalte trasaturi morale si spirituale si dovedind astfel o maturizare crestina precoce.

    Tinerii de astazi au nevoie urgenta de speranta si de modele dupa care sa se orienteze în viata lor. Desi a trait cu atâtea secole în urma, sfântul Alois este un asemenea model de urmat. Datoria noastra este de a reinterpreta personalitatea sfântului Alois dupa o viziune noua, de a-i descoperi fizionomia sa spirituala si morala cu sensibilitate moderna, în conformitate cu timpurile noastre. Este nevoie de umilinta si rabdare pentru a capta sensul vietii sale, pentru a adapta si a retine din mesajul si viata sa ceea ce este actual si aplicabil conditiilor noastre concrete de astazi. Dorim în felul acesta sa recuperam actualitatea sfântului Alois, pentru a-l repropune tinerilor de astazi si tuturor celor care vor sa se abandoneze cu încredere vointei lui Dumnezeu, care are pentru fiecare dintre noi un mod sau o cale de sfintire si de mântuire. Desi atât de departe în timp, speram ca tinerii si totii cititorii acestei carti vor sti sa aprecieze viata sfântului Alois la justa sa valoare, lasându-se edificati de exemplul sau de consacrare totala, de orientare spre Dumnezeu în Cristos printr-o viata de contemplatie, de fraternitate si de caritate perfecta.

Alois Bisoc

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro