Scurtă prezentare a vieţii şi activităţii Mons. Mihai Robu, primul episcop autohton al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi (1925-1944)
Fabian Doboş, Scurtă prezentare a vieţii şi activităţii Mons. Mihai Robu, primul episcop autohton al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi (1925-1944), Iași 2022, 72 p., 14×20, ISBN 978-606-578-490-1, 10 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Scurtă prezentare a vieţii şi activităţii Mons. Mihai Robu, primul episcop autohton al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi (1925-1944), scrisă de Fabian Doboş. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 14×20, are 72 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.
Istoria Bisericii locale din Moldova este o temă asupra căreia mulţi istorici, dar şi oameni simpli, şi-au aplecat privirea, în special după anul 1989. Originea şi evoluţia catolicilor de la est de Carpaţi au reprezentat principalul argument pe care l-au tratat cercetătorii catolici din Moldova, de-a lungul timpului. Evident, personalităţile principale ale acestei istorii a catolicilor din Moldova au fost şi vor rămâne conducătorii spirituali, cei care au fost ghid şi exemplu pentru fiecare catolic moldovean în parte.
Vechea, marea şi importanta comunitate catolică din Săbăoani reprezintă izvorul spiritual din care s-au născut aproape 100 de preoţi, iar patru dintre aceştia au fost numiţi episcopi de către Sfântul Scaun: Mons. Mihai Robu, episcop de Iaşi în perioada 1925-1944, arhiepiscopul mitropolit emerit de Bucureşti Mons. Ioan Robu (1984-2019), arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti Mons. Aurel Percă (din 2019, episcop auxiliar de Iaşi în perioada 1999-2019) şi episcopul auxiliar de Iaşi Mons. Petru Sescu (din 2021).
De asemenea, comunitatea catolică din Săbăoani se mândreşte cu o biserică romanică deosebită, construită acum 120 de ani de parohul de atunci, pr. Caietan Liverotti († 26 iulie 1902). Acesta îşi doarme somnul de veci în biserica pe care a construit-o.
Plin de recunoştinţă pentru bogata istorie a Parohiei Săbăoani, dar şi pentru numeroasele vocaţii la preoţie din sânul comunităţii de aici, episcopul Diecezei de Iaşi, Mons. Iosif Păuleţ, la propunerea catolicilor din Săbăoani, a decis aşezarea unei plăci comemorative în onoarea primului episcop autohton al Diecezei de Iaşi, Mons. Mihai Robu, eveniment care va avea loc în ziua de 29 septembrie 2022.
Studierea şi interpretarea documentelor păstrate în arhivele civile şi bisericeşti, din ţară şi din străinătate, arată devotamentul şi fidelitatea catolicilor din Săbăoani faţă de conducătorii Episcopiei de Iaşi, dar şi faţă de papa. Se cuvine, aşadar, ca fiecare săbăonean să aibă câteva informaţii despre cei care au trudit pentru ca evanghelia să poată fi cât mai bine pusă în practică în această parohie romano-catolică din Moldova.
Pentru a ajunge la acest scop, prezenta broşură poate fi de un real folos atât pentru generaţiile mai în vârstă, cât şi pentru tinerii din Săbăoani, care doresc să-şi regăsească rădăcinile spirituale pentru a putea face faţă provocărilor societăţii actuale.
Pr. dr. Fabian Doboș
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro