Tatăl nostru

Luigi Maria Epicoco, Tatăl nostru, Iași 2024, 80 p., 14×20, ISBN 978-606-578-555-7, 20 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut de curând cartea: Tatăl nostru, scrisă de Luigi Maria Epicoco și tradusă în limba română de pr. dr. Gabriel-Iulian Robu. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 80 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei. 

Evanghelia după Luca este cea care, mai mult decât oricare alta, ni-l pune în faţa ochilor pe Isus care se roagă. În fiecare moment crucial din viaţa lui Isus, evanghelistul ne spune întotdeauna că el se afla în rugăciune. Aproape că am putea spune că, citind paginile Evangheliei după Luca, putem intui secretul lui Isus: relaţia sa intimă şi profundă cu Tatăl său. Chiar şi în singurătatea cea mai dramatică din Ghetsemani, aşa cum vom vedea mai târziu, Luca inserează prezenţa unui înger: „Atunci i s-a arătat un înger din cer care l-a întărit” (Lc 22,43).

Aproape că vrea să ne spună că, în momentul în care Isus este cel mai singur, nu este complet singur. Rugăciunea este cultivarea certitudinii că nu suntem singuri, chiar şi atunci când ni se pare că suntem.

Dacă rugăciunea este secretul lui Isus, atunci şi noi, ca botezaţi, trebuie să preţuim cumva acest secret şi să intrăm în el.

„Învăţă-ne să ne rugăm” este, aşadar, invocaţia cordială care trebuie să ne însoţească în toată reflecţia noastră.

La această cerere, ştim că Isus răspunde cu rugăciunea Tatăl nostru. Paginile următoare vor fi un comentariu al acestei rugăciuni învăţate de Isus însuşi, care, departe de a fi o simplă formulă, este „forma” pentru orice rugăciune creştină.

Nu vom urma versiunea lui Luca, ci pe cea a evanghelistului Matei, care în relatarea sa ne oferă rugăciunea Tatăl nostru în versiunea cea mai bine cunoscută şi folosită de noi.

Luigi Maria Epicoco

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro