Teme de istorie a Bisericii
Emil Dumea, Teme de istorie a Bisericii, Iași 2002, 17×24, 632 p., ISBN: 973-85634-2-9, 25 RON.
Aceste teme sunt elaborate în vederea completarii unora dintre informatiile cu caracter general prezente în orice compendiu de istorie a Bisericii, cum este, de exemplu, cel al lui L. Hertling, publicat si în limba româna. Am considerat necesara o astfel de prezentare mai în detaliu a unor teme, atât pentru a aduce un plus de claritate în anumite probleme mai importante, cât si pentru a stimula o cercetare si o cunoastere mai profunda a istoriei bisericesti.
Prezentarea temelor nu este nici pe departe exhaustiva; o astfel de tratare cere un studiu amanuntit, în primul rând, al izvoarelor istorice si apoi o analiza si o evaluare de ansamblu a lucrarilor de specialitate în domeniu, ceea ce nu se poate realiza, data fiind atât finalitatea acestor prezentari (informarea si formarea istorica generala a cititorilor), cât si timpul si posibilitatile relativ restrânse de informare si cercetare.
Alegerea temelor urmeaza criteriul importantei problemelor în cadrul general al istoriei Bisericii. Nu lipseste prezentarea unor probleme care la prima vedere par secundare, dar care, în perspectiva istorica globala, au avut o deosebita influenta asupra mersului istoriei.
Prezentarea tematica îsi pastreaza caracterul provizoriu, ramânând, ca pe viitor, sa fie din nou aprofundata si completata cu alte aspecte si particularitati. Se întelege apoi ca, în totalitatea lor, aceste teme nu formeaza un curs complet de istorie bisericeasca.
Tinând cont de contextul istoric românesc, am prezentat mai multe teme ce privesc direct destinele catolicismului pe teritoriul tarii noastre. Evolutia istorica a catolicismului în România are un curs diferit de cea a celorlalte mari popoare europene. Fiind si atunci, ca si astazi, la rascrucea dintre Orient si Occident, spatiul românesc latin a fost încorporat în sfera politica si de jurisdictie ecleziastica bizantina, prin filiera slava bulgara.
Îmi exprim speranta ca aceste teme, ce expun sine ira et studio pagini din istoria Bisericii, sa reprezinte o sursa de informare, dar si de reflectie si regasire istorica si spirituala atât a catolicilor, cât si a confratilor ortodocsi. În primul mileniu, cele doua mari Biserici au de citit aici aceeasi istorie. Cred ca o lectura sincera si atenta a acestor teme poate reprezenta un motiv în plus, eclezial si pur uman, de a ne întinde unul altuia o mâna frateasca, ca o premisa pentru o colaborare istorica interconfesionala.
Emil Dumea
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro