Tradiţii educativ-formative în Episcopia Romano-Catolică de Iaşi

Stefan Lupu, coord., Tradiţii educativ-formative în Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, Iași 2016, 14×20, 264 p., ISBN 978-606-578-285-3, 20 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Tradiţii educativ-formative în Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, coord. Ștefan Lupu. Volumul cuprinde lucrările simpozionului naţional „Tradiţii educativ-formative în Episcopia Romano-Catolică de Iaşi”, desfășurat la Iaşi, 29 octombrie 2016. Cartea apare în colecţia „Istoria Bisericii”, în format 14×20, are 264 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 20 lei.

 

Anul 2016 a însemnat, pentru Biserica Romano-Catolică din Moldova, mai multe aniversări în domeniul educativ-formativ, şi anume: 150 de ani de la deschiderea şcolilor Notre Dame de Sion la Iaşi; 130 de ani de la înfiinţarea Seminarului diecezan din Iaşi (Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif”); 25 de ani de la deschiderea Facultăţii de Teologie Romano-Catolică în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi 25 de ani de reluarea activităţilor educative ale Fraţilor Şcolilor Creştine.

Acesta este motivul care ne-a determinat să organizăm un simpozion în care să analizăm diferitele forme şi structuri educativ-formative pe care Biserica Catolică din Moldova le-a dezvoltat de-a lungul timpului, atât pentru propriii credincioşi, cât şi pentru cei ai altor confesiuni. Am considerat că, pentru noi, reprezintă o datorie faţă de înaintaşii noştri să cunoaştem opera pe care ei au desfăşurat-o, cu mult curaj şi dăruire, în slujirea „carităţii intelectuale”, aşa cum o numea fericitul Papă Paul al VI-lea, dar să ne şi angajăm în munca pe care Biserica – mater et magistra – o depune pentru educarea noilor generaţii.

Vreau să-mi exprim pe această cale recunoştinţa faţă de toţi cei care s-au aplecat cu abnegaţie asupra studierii acestor teme, pentru ca munca celor care ne-au precedat să nu fie acoperită de praful uitării.

Prezint mai jos temele cuprinse în acest volum:

·           Ştefan Lupu, Şcoli şi instituţii de învăţământ promovate de Biserica Catolică în Moldova.

·           Fabian Doboş, Institutul „Cipariu”: o şcoală care a deranjat.

·           Anton Coşa, Emanciparea catolicilor din Moldova prin educaţie şi cultură.

·           Iulian Faraoanu, Educaţie la respect faţă de creaţie.

·           Emil Dumea, Teologia catolică în Moldova (secolele XVI-XX).

·           Egidiu Condac, Activităţi socio-caritative promovate de Biserica Catolică din Moldova.

·           Mihai Roca, Forme ale catehezei în Dieceza de Iaşi în secolele al XIX-lea şi al XX-lea.

·           Iosif Tamaş, Determinări teologice ale cuvântului „cred/credinţă”.

·           Eduard Patraşcu, Biblia în Dieceza de Iaşi.

Pr. dr. Ştefan Lupu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro