Viciile capitale

Claudiu Dumea, Viciile capitale, Iași 2003, 160 p., 14×20, ISBN: 973-8474-19-1, 10 RON.

 În scopul unei mai bune cunoasteri de noi însine, autorul se opreste într-o serie de meditatii asupra celor sapte pacate capitale, care, la drept vorbind, nu sunt doar pacate, ci radacinile tuturor pacatelor.

   Sfânta Scriptura enumera multe virtuti si vicii, adica obiceiuri a caror dobândire îl desavârseste sau îl degradeaza pe om. Ea nu se multumeste sa traseze calea omului virtuos si sa îl ameninte pe cel vicios cu judecata lui Dumnezeu, ci încearca sa adune trasaturile caracteristice ale unuia si ale celuilalt.

   Viata spirituala presupune o lupta permanenta împotriva pacatului. Pacatul este singurul dusman care merita acest nume. Dar cum sa lupti împotriva dusmanului daca nu-ti cunosti dusmanul? Totul în viata spirituala porneste de la cunoasterea de sine. Este o intuitie pe care au avut-o si anticii, dupa cum atesta preceptul scris la intrarea în templul de la Delfi: „Cunoaste-te pe tine însuti!” Dumneavoastra cât de bine va cunoasteti? Indiferent de raspuns, va propunem spre lectura aceasta carte, caci, chiar daca aveti impresia ca va cunoasteti suficient de bine, cel putin va va ajuta sa luptati mai bine împotriva acestor vicii.

Gabriel Trisca

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro