Cuvintele de pe urmă rostite de Cristos pe cruce

Claudiu Dumea, Cuvintele de pe urmă rostite de Cristos pe cruce, Iași 2001, 35 p., 14×20, ISBN: 973-85021-4-4, 1.5 RON.

Cuvintele rostite de Isus pe cruce au fost prilej de meditatie pentru toate generatiile de crestini, dar într-un chip deosebit pentru crestinii din perioada modernitatii care au trait sentimentul de sufocare provocat de curentele rationaliste, pozitiviste si psiholo¬gizante. În diferite sectoare ale manifestarii spiritului uman, reactiile nu au întârziat sa apara, dar un loc aparte îl ocupa literatura, muzica si pictura, care, într-un anumit fel, au salvat dimensiunea transcendenta a existentei. Totusi, „problematica mortii” nu a disparut, drept dovada ca, sub acelasi aspect al chestiunii si în acelasi timp, nu avem prea multe opere artistice care sa se opreasca asupra misterului nasterii lui Isus. Fapt este ca multi pictori, muzicieni, scriitori si poeti au meditat asupra momentelor finale din viata Mântuitorului si asupra cuvintelor rostite de el cu putin înainte de a muri.
Cartea de fata cuprinde sase meditatii, fiecare din ele oprindu-se asupra unui cuvânt spus de Isus pe cruce. Dupa evocarea momentului dramatic în care se afla Mântuitorul, autorul recurge la comentarii si interpretari artistice ale aceluiasi moment, dar nu numai, pentru a pune în evidenta învatatura de credinta si de morala a lui Isus cu parfum de testament.
Meditatiile vizeaza în primul rând un public elevat, capabil sa vibreze la invocarea unui argument din opera lui Ch. Péguy sau El Greco, dar si publicul larg de cititori poate beneficia de lectura atenta a acestui volum de mici proportii în raport cu taina mare despre care vorbeste.

W. Danca

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro