Alter Christus. Considerații despre chemarea și trăirea preoțească

Anton Dancă, Alter Christus. Considerații despre chemarea și trăirea preoțească, Iași 2001, 270 p., 14×20, ISBN: 973-85021-9-5, 5 RON.

Din orânduire divina, misterul Preotiei este oferit si împartit si oamenilor, fie prin Botez – preotia comuna –, fie prin hirotonire – preotia ministeriala. Aceasta împartasire este posibila prin revarsarea darurilor Duhului Sfânt care a început în Biserica o data cu Învierea din morti a lui Isus Cristos si cu Rusaliile.

   Participarea la aceasta demnitate este un semn de mare pretuire pe care Dumnezeu îl arata oamenilor si niciodata oamenii nu vor putea sa-i fie recunoscatori si sa-i multumeasca îndeajuns pentru un astfel de dar.

   Ne bucuram pentru toate documentele pe care Biserica si Sfintii Parinti Papi ni le-au oferit pe tot parcursul istoriei si pe care, într-un chip particular, le-a evidentiat Conciliul al II-lea din Vatican (1962-1965), Sinodul Episcopilor din 1990 si Sfântul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea în Pastores dabo vobis (1992). Le vom întâlni pe toate paginile acestei lucrari si vom fi rasfatati cu atâtea citate, expresii, comparatii si concluzii, toate îndreptate spre acest mare „dar si mister” – preotia.

    Lucrarea de fata încearca sa-l conduca pe cititor în taina vocatiei la preotie si, mai ales, în marele dar al Preotiei prin care cel ales devine, nu mai mult nici mai putin, „alter Christus”, desi poarta aceasta comoara în vase de lut (cf. 2Cor 4,7).

   Pornind de la cuvintele Sfintei Scripturi, prin care Isus întemeiaza marele sacrament al Preotiei si-l încredinteaza apostolilor si Bisericii, scotând în evidenta, rând pe rând, învatatura apostolilor, mai ales a sfântului Paul si a autorului Scrisorii catre Evrei, folosindu-se pentru a vorbi mai bine despre preotie, de cuvintele parintilor Bisericii si trecând toate prin experienta si prisma proprie, parintele Anton Danca ne ofera un material vast, bogat si variat, cu referinta la sacramentul Preotiei si are meritul de a ne deschide si incita tot mai mult pentru a-l cunoaste, pretui, apara si, desigur, de a-l vesti cum se cuvine tinerilor aspiranti la slujirea preoteasca, precum si tuturor oamenilor dornici de a se apropia de Dumnezeu, prin viata si ministeriul preotilor. Pusa în comparatie cu sacramentul Casatoriei, preotia nu înseamna o renuntare la o iubire fata de o persoana sau alta, ci înseamna o îmbratisare a unei iubiri ce depaseste orice alta iubire limitata, prin care cel ce o alege devine asemenea lui Cristos, mort si înviat pentru toti.

   Multitudinea de idei, de analize, de solutii pe care autorul le propune sunt un ghid, o lumina nu numai pentru seminaristi si preoti, ci pentru orice suflet dornic sa cunoasca darurile lui Dumnezeu oferite oamenilor.

† Petru GHERGHEL,

Episcop de Iasi

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro